Avaz
vijesti zdk 482

Na pressu Udruženja "Život" izneseni zabrinjavajući podaci

Godišnje u ZDK ljekari otkriju 160 slučajeva raka dojke

2.10.2015. 12:34 0

Bosna i Hercegovina je uz Albaniju jedina zemlja koja nema program ranog otkrivanja raka dojke koji se, kako je istakao na prekjučerašnjoj pres-konferenciji Udruženja građana žene oboljele i liječene od raka dojke „Život“ Zenica prim. dr. Harun Drljević, donosi na državnom nivou.

 - Dok je takva situacija, mi ćemo imati karcinome koji su skuplji za liječenje - kaže Drljević.

On dodaje da su, ipak, vidljivi efekti preventivnog djelovanja, odnosno pozivanja žena da se češće kontroliraju.

- Sve je više i uređaja za rano otkrivanje raka dojke, koje posjeduju i privatne ordinacije. Tako da, mada postoji porast broja oboljelih u Zeničko-dobojskom kantonu, ohrabrujuće je da dolazimo do sve manjih i manjih karcinoma – ističe Drljević.

Broj oboljelih na 100.000 stanovnika kod bijele rase, kojoj pripadamo i mi, kaže, iznosi 36-37, pa tako i u ZDK na 400.000 stanovnika godišnje otkriju 150 do 160 karcinoma dojke.

Humanitarna akcija       

Zeničko udruženje bit će suorganizator 8. humanitarne akcije „Race for the Cure“, koja će se s početkom u 11 sati održati 3. oktobra u Sarajevu, na Vilsonovom šetalištu, kada će svaki učesnik kupnjom majice po cijeni od 7 KM dati svoj doprinos kupovini paketa za žene operirane od raka dojke. 

- U ovom trenutku u BiH ima oko 1.300 novooperiranih žena od raka dojke, a paketi će se dijeliti po kantonalnim bolnicama. Dio novca će ići za besplatne mamografske preglede, a Zenica će dobiti 50 besplatnih pregleda - naglašava Suadeta Bobić, predsjednica Udruženja „Život", koje ovu trku/šetnju suorganizira sa još 25 udruženja te su organizirali četiri autobusa iz Zenice i jedan minibus iz Žepča, koji će u subotu krenuti put Sarajeva.

Hor zeničkog Kulturno-umjetničkog društva „Željezara“, najavljuje Bobić, ove će godine svečano otvoriti manifestaciju.

 

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.