Grad blokiran: Radnici Krivaje traže smjenu načelnika policije u Zavidovićima

18.03.2016. 14:19 0

Radnici Krivaje Mobel iz Zavidovića traže smjenu načelnika Policijske uprave u Zavidovićima Vedada Šečića, nakon što je policija dopustila da iz kompanije Krivaje Mobel bude izvezen kamion sa materijalima. Radnici ne znaju šta se nalazi u tom kamionu.

Više od 700 radnika Krivaje traže da se iz kompanije ništa ne iznosi, dok se ne riješi spor između njih i doskorošnjeg vlasnika ove kompanije. Sada upozoravaju da im policija nije osigurala zaštitu imovine. Iz policije tvrde da nemaju za to ovlasti.

Nekad renomiranu kompaniju Krivaja privatizirala je ortačka grupa napravljena iz nekoliko manjih preduzeća. Kako nisu ispoštovali obaveze iz ugovora, Općinski sud u Zenici preporučio je da se ugovor između ortačke grupe i Krivaje raskine. Radnici također traže poništenje ugovora i prodaju kompanije novom vlasniku. S druge strane, ortačka grupa ne prihvata takav prijedlog.

Više od 400 radnika Krivaje Mobel od jutros su blokirali raskrsnice u Zavidovićima. Grad skoro da je paralizivan. Formirana su četiri punkta, na svim važnim raskrsnicama u gradu. Radnici propuštaju samo hitne slućajeve. Ukoliko vlasti ne riješe njihov problem do ponedjeljak, poručuju da na ulice izlaze i njihove porodice.

Besim Hasić, jedan od predstavnika radnika Krivaje Mobel rekao je Patriji da su radnici odlučni da riješe agoniju u kojoj se nalaze već nekoliko mjeseci. Hasić je rekao da više od 700 radnika nema šta izgubiti. Uprava kompanije im duguje plaće, a već nekoliko mjeseci ne uplaćuje im doprinose i penzioni i zdravstveno osiguranje. Sve što sada žele jeste da zaštite imovinu od pljačke, a onda se Krivaju predaju u ruke novom investitoru, piše Patria.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.