maglajinfo.com
vijesti zdk 1253

Novi terminali

HIFA Oil u Zenici otvorila terminal tečnih goriva kapaciteta 13 miliona litara

11.10.2018. 15:31 0

Kompanija HIFA Oil svečano je danas otvorila moderan Terminal tečnih goriva u Zenici, odakle će se, kako je najavljeno, snabdjevati kupci iz BiH i cijelog regiona.

Uz prisustvo zvanica, mnogobrojnih gostiju i poslovnih prijatelja, te predstavnika vlasti i medija, danas je u Zenici upriličeno svečano otvorenje Hifa Oil terminala za tečna goriva, najsavremenijeg te vrste na Balkanu.

Novi Hifa Oil terminal svečano su otvorili predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine dr. Denis Zvizdić i Kenan Ahmetlić izvršni direktor i član Uprave Hifa Oil kompanije, u prisustvu premijera Vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralema Galijaševića, vlasnika i generalnog direktora Hifa Oil Izudina Ahmetlića, izvršnog direktora Venana Hadžiselimovića, te mnogobrojnih zvanica i gostiju.

Također, u okviru istog događaja upriličeno je i potpisivanje ugovora Hifa Oil i renomiranog turskog proizvođača prikolica Nursan Trailer o ekskluzivnom zastupništvu za Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru, Albaniju i Kosovo. Nursan Trailer je kompanija koja proizvodi cisterne po najvišim standardima, i njihove cisterne se već nalaze u voznom parku velikih svjetskih distributera nafte i naftnih derivata kao što su Shell i Total. Ugovor su potpisali Kenan Ahmetlić i vlasnik Nursan Trailera gosp. Ahmet Toprakkale.

U svom obraćanju predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zvizdić istakao je važnost ovog projekta za energetsku stabilnost Bosne i Hercegovine.

- Ovo je još jedan dokaz da su kompanije u Bosni i Hercegovini kapacitirane u stručnom i organizacionom smislu, da realiziraju najzahtjevnije projekte, da vrše istinski i stvarni prenos znanja i iskustava i da etabliraju i realiziraju projekte koji znače nove tehnologije po kojima je ova kompanija i regionalno i međunarodno prepoznatljiva - kazao je Zvizdić.

- Mojim dragim prijateljima, vlasnicima Hifa Oil Grupacije, želim nove poslovne uspjehe. Jer, njihov je uspjeh, u stvari, uspjeh i BiH. Ono što smatramo ekonomskim uspjesima BiH, a pogotovo otvaranjem novih radnih mjesta, to, prije svega, zahvaljujemo privrednicima ove zemlje - riječi su Zvizdića, koji je dodao kako ovakvi projekti doprinose ključnim prioritetima razvoja BiH.

Vlasnik i generalni direktor Izudin Ahmetlić istakao je kako je kompanija ove godine otvorila tri benziske pumpe pod brandom Hifa Oil – Euro Oil, četvrtu će za 20-ak dana u Podgorici, a do kraja godine će otvoriti i petu. Hifa Oil terminal, kazao je vlasnik Ahmetlić, predstavlja krunu dosadašnjeg razvoja te kompanije.

- Kruna svega je upravo ovaj terminal, koji smo smatrali strateškim potezom. Jednim dijelom zbog njegove geografske pozicije, a drugim dijelom zbog gabarita i kapaciteta koji ima. Znali smo da je to za nas mega projekt, koji prevazilazi naše potrebe, ali i mali da zadovolji potrebe BiH - kazao je Ahmetlić.

Energetska kičma BiH

- Govoriti o terminalu u ovom trenutku kada je zaustavljena isporuka nafte iz Ploča, jer je brod udario u privez, u trenutku kada rafinerija u Bosanskom Brodu ima određene poteškoće, onda moramo da osjećamo određenu sigurnost razmišljajući o ovakvim projetkima. Ovim projektom smo pokušali da pomognemo u stvaranju energetske stabilnosti i sigurnosti, jer ovakav energetski infrastrukturni projekat ulijeva povjerenje - rekao je on.

Ahmetlić je istakao i značaj prijevoza željeznicom.

- Vezani i oslonjeni smo na Željeznice, a one daju svoj doprinos u transportima naftnih derivata. Smatramo da zajedno možemo napraviti novu energetsku kičmu Bosne i Hercegovine - kazao je Ahmetlić. 

Nakon svečanog djela ceremonije upriličen je obilazak terminala koji će već danas i zvanično opslužiti svoje prve korisnike.

Realizacijom investicije u ukupnom obimu od više desetina miliona KM Hifa Oil daje svoj doprinos u učešću obaveznih zaliha u našoj zemlji, a koje su uvjet EU kada su u pitanju propisane količine obaveznih rezervi nafte koje naša zemlja treba zadovoljiti.

Hifa Oil je kao lider u distribuciji nafte i naftnih derivata u našoj zemlji prošle godine kupila Terminale Željezare Zenica, čim je osim jačanja konkurentskih prednosti novim investicijama omogućena još veća sigurnost i stabilnost snabdijevanja tržišta Bosne i Hercegovine naftom na duži rok. Provedbom ovog projekta Hifa Oil je postala kompanija za trgovinu i distribuciju nafte sa najvećim privatnim terminalima u Bosni i Hercegovini, čime je tržišna pozicija ove kompanije znatno poboljšana.

Ukupan kapacitet terminala je 13 miliona litara goriva što je cca. 12.840 m3. Sami Terminali zauzimaju površinu 22.000 m2, od čega je pod opremom 6.500 m2. Sastoji se od pretakališta, nadzemnih rezervoara (skladišta), podzemnih rezervoara (skladišta) separatora, objekata za protivpožarnu zaštitu i slobdnih površina sa prilaznim saobraćajnicama (drumskim i željezničkim). Logistički posmatrano, punjenje teminala vršit će se isključivo vozovima, što podrazumijeva doprinos razvoju željezničkog saobraćaja u BiH, tj. otvaranje poslova i saradnju sa Željeznicama FBiH i Željeznicama RS.

Radi se o najsavremenijim tehnologijama, ali i nemjerljivom značaju za tržište i cijelu državu. Ovaj terminal koji se nalazi u srcu Bosne bit će izuzetno dobar balans koji neće dozvoljavati ekstremna dizanja cijena na našem tržištu. Terminal je potpuno automatizovan. Ne postoji mogućnost nikakvog mehaničkog točenja. Cijeli proces je biti kompjuterizovan, što podrazumijeva i vaganje kamiona, točenje i izlazno vaganje. Poseban akcenat je stavljen na protupožarnu zaštitu koja zadovoljava najstrožije EU standarde. Terminal je također opremljen povratom isparavanja, tako da emisija štetnih gasova praktično i ne postoji. Terminal ima dvije vrste utovara robe, standardni nadzemni utovar, i savremeni eco - utovar koji se vrši iz zemlje.

Novom investicijom Hifa Oil je u poziciji da kao kompanija sa najvećim privatnim terminalima u zemlji, bude porektač razvoja cestovnog i željezničkog saobraćaja. Također, na ovaj način Hifa Oil daje doprinos razvoju industrije Zenice i cijele BiH, a otvaranje terminala u Zenici znač istovremeno i otvaranje novih radnih mjesta.

Hifa Oil je lider u prometu nafte i naftnih derivata u BiH, sa 20% udjela na domaćem tržištu bijelih naftnih derivata, a prva je ili je značajno zastupljena u distribuciji crnih derivata na domaćem, i tržištima regije u oblasti asfaltgradnje u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Češkoj Republici, Slovačkoj, i u drugim zemljama regiona.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.