Hiljadu domaćinstava u ZDK-u dobit će pakete za štednju energije

23.05.2017. 15:18 0

Za hiljadu domaćinstava s područja Zavidovića i Zenice švicarski Caritas i Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle pripremili su 1.000 paketa s materijalima koji mogu doprinijeti smanjenju potrošnje električne energije.

Riječ je o projektu čija je svrha testiranje potrošnje elektične energije u domaćinstvima da bi se utvrdio stepen energetskog siromaštva, te dale preporuke za racionalnije trošenje “struje“.

Prošle sedmice u Zenici i Zavidovićima održani su treninzi za 27 energetskih savjetnika koji će  vršiti audit potrošnje energije u 1.000 domaćinstava.

– Nakon teoretskog dijela učesnici treninga praktično su radili na mjerenju električne energije uz korištenje odgovarajućih mjernih instrumenata, a obučeni su i za prikupljanje podataka prilikom anketiranja domaćinstava, kao i za davanje savjeta o načinima štednje energije – izjavila je za Fenu stručna saradnica u Centru za ekologiju i energiju iz Tuzle Vanja Rizvić. 

Svako od 1.000 domaćinstava dobit će paket u kojem se nalaze četiri LED sijalice, produžni kabl s prekidačem, sobni termometar,  brošure i kalendar s uputama o smanjenju energije.

Anketiranjem  domaćinstava, uz upotrebu doniranog materijala, prikupit će se podaci na osnovu kojih će se izračunati ukupna ušteda energije na cijelom projektu.

– Na uzorku od 1.000 domaćinstava pokazat će se kakvo je stanje vezano za energetsko siromaštvo na području Zeničko-dobojskog kantona, u nadi da će naši savjeti doprinijeti odgovornijem ponašanju u oblasti utroška električne energije, što je u konačnici interes ne samo domaćinstava nego i energetskog sektora u BiH – zaključila je Rizvić.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

ZDK
Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.