maglajinfo.com
vijesti zdk 397

Upute

INZ: Da bi ostali zdravi i nakon praznika, poštujte mjere nadležnih

30.04.2020. 17:23 0

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) poziva stanovništvo da se i za produženi vikend i Praznik rada - 1. maj pridržava uputa o ponašanju u vrijeme pandemije koronavirusa, prvenstveno o pravilnom nošenju maske (preko nosa i usta), čestom pranju ruku (sapunom i vodom), brisanju maramicama ili sredstvima na bazi alkohola.

- Broj pozitivnih na novi koronavirus Covid-19 značajno je uvećan, povećan je i broj registrovanih smrti. Neophodna je krajnja ozbiljnost i pridržavanje svih uputa, da ne bi značajno ugrozili sebe i ljude oko vas - navodi se. 

Naglašavaju da i odrasli i djeca moraju držati fizičku udaljenost, oko dva metra, od drugih osoba te podsjećaju 'nosite masku, time štitite i vas i druge. Panika nije opcija, ali oprez jeste'.  

Kako navode iz INZ-a, primjeri iz zapadnih država pokazali su da strogo pridržavanje uputa rezultira umanjenjem mjera. Suprotno, znači povećanje broja oboljelih i širenje zaraze, a to će rezultirati novim zabranama.

- Želimo da vam prvomajski praznik prođe u druženju, uz dovoljnu distancu, dobrom raspoloženju i najbitnije zdravlju vas i vaših najmilijih. Da bi ostali zdravi i nakon praznika, poštujte mjere nadležnih - navode iz INZ.  

Kako u saopćenju za javnost INZ podsjeća, odlukama Štaba civilne zaštite FBiH dopušten je boravak do pet osoba na jednom mjestu. To znači da će, i u aktuelnoj epidemiološkoj situaciji, neki građani produženi vikend i prvomajski praznik provesti u prirodi, sa drugim osobama. Serijom ranijih naredbi i odluka o ublažavanju mjera omogućen je, subotom boravak vani osoba mlađih od 18 godina.

- To znači da je izvjestan scenario da na ulicama gradova i naselja i narednih dana vidimo veliki broj osoba svih uzrasta u parkovima, na ulicama, šetalištima. Nažalost, proteklih dana značajan broj ih nije poštovao naredbe koje su i dalje na snazi, a odnose se na održavanje fizičke udaljenosti od dva metra, kretanja u manjim grupama, te obavezno korištenje maski - navode stručnjaci iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Bitno je izbjegavati dodirivanje očiju, nosa i usta. To su tri dokazana načina kako se virus unosi u organizam. Ako kašljete ili kišete, radite to u unutrašnju stranu lakta (ili maramicu), koju odmah treba saviti i baciti u smeće.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.