FENA
vijesti zdk 771

Jasmin Duvnjak: Bili smo jedna od najefikasnijih i najaktivnijih skupština u FBiH

28.11.2018. 11:59 0

Skupština Zeničko-dobojskog kantona u proteklom je mandatnom periodu sačuvala integritet, ugled i poziciju koju ima u javnosti - izjavio je na pres-konferenciji aktuelni predsjedavajući Jasmin Duvnjak.

- Ocjena je to nevladinih organizacija i značajnog dijela javnosti te po ocjeni Centra civilnih inicijativa jedna smo od najefikasnijih i najaktivnijih skupština u FBiH. Sa oko 450 mjera, produktivnost je puno bolja nego u prethodna dva saziva. Poredeći se sa drugim skupštinama u FBiH, iako naši zastupnici nisu do sada bili profesionalno angažirani, imali smo dobar intenzitet i produktivnost te sveukupnu odgovornost - kazao je Duvnjak.

Ističe da su programe rada Skupštine ZDK-a usvajali na vrijeme, te usvojili i desetak elaborata o otvaranju novih studijskih programa na Univerzitetu u Zenici, dok su među prvima ukinuli pravo na "bijeli hljeb“.

Duvnjak je naveo kako su održali 66 sjednica, usvojili 47 zakona i 130 odluka, zatim 267 zaključaka, jednu deklaraciju i jedno autentično tumačenje te 13 ostalih akata.

Između ostalog, usvojeni su i zakoni o osnovnim i srednjim školama, javno-privatnom partnerstvu te prvi put nakon 1997. godine usvojen je i Zakon o ministarstvu unutrašnjih poslova ZDK-a.

Stopa poreza od 5 posto na promet nekretnina za mlade do 35 godina, također je zakonski ukinuta. Uveli su i aplikacioni sistem "E-parlament“, kojim je, kazao je, efikasnijim učinjen rad ovog tijela.

Shodno zaključku zastupnika Skupštine ZDK, istakao je Duvnjak, jučer je odobrio dnevni red za nastavak konstituirajuće sjednice 8. saziva Skupštine ZDK, koji će biti održan sutrai. U prvom dijelu sjednice bit će formirani klubovi Bošnjaka i Srba.

- Ostalo je još da se formira Klub Hrvata - dodao je Duvnjak, napominjući da bi sutra trebalo biti izabrano i novo rukovodstvo te predstavnici u Domu naroda Federacije BIH iz Skupštine ZDK-a.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.