maglajinfo.com
vijesti zdk 283

Jupić zadovoljan epidemiološkom situacijom u ZDK-u

14.09.2020. 19:31 0

Broj oboljelih od koronavirusa u Zeničko-dobojskom kantonu bliži se broju od 1.900 ljudi, a trenutno je aktivnih 400 slučajeva zaraze - rekao je ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Adnan Jupić.

Ističe da se u ZDK-u od marta, od prvog slučaja oboljenja u FBiH koji je zabilježen u Zenici, bilježi kontinuirani ali umjereni porast oboljelih, što pokazuje da je Krizni štab odigrao značajnu ulogu i postigao uspjeh u smislu usporavanja širenja pandemije, saopćeno je iz ZDK.

- Uprkos velikom broju pacijenata možemo biti zadovoljni epidemiološkom situacijom - istakao je Jupić.

Ponovio je da se zdravstveni sektor suočava sa dva problema, prvi je nedostatak i zamor zdravstvenog kadra, a drugi problem je stalni manjak testova za koronavirus koji se rješava "malo po malo".

Potvrdio je da je Zeničko-dobojski kanton dobio od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO/SZO) donaciju od 6.000 testova, koji će biti podijeljeni Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj. Na taj način, uz 1.500 testova koji su ranije nabavljeni sredstvima Vlade ZDK preko Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP), riješen je problem testova za kraći period.

- Već danas smo preduzeli aktivnosti na nabavci nove količine testova koji bi zadovoljili naše potrebe do kraja godine, a u tom smislu smo imali konstruktivan dogovor s premijerom Ganićem i dijelom Vlade i ja sam optimista - rekao je Jupić.

Zeničko-dobojski kanton je od izbijanja pandemije koronavirusa uspio opremiti dvije PCR laboratorije koje su certificirane, u Zenici i Tešnju, a nedavno je kupljena dodatna oprema koja omogućava povećanje kapaciteta testiranja.

Međutim, ministar Jupić upozorava da se testiranja moraju vršiti racionalno.

- Imamo kapacitete da testiramo veliki broj potencijalnih pacijenata, ali i dalje nemamo dovoljno testova. Na dobrom smo putu da riješimo i taj problem i mislim da ćemo vrlo brzo moći konstatovati da ćemo moći zbrinuti sve pacijente s područja ZDK-a, pa čak i pomoći drugim kantonima - dodao je ministar.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.