maglajinfo.com
vijesti zdk 1195

Kantonalna bolnica Zenica riješila problem održavanja opreme

24.05.2016. 22:24 0

Zahvaljujući pomoći Vlade Zeničko-dobojskog kantona, te promijenjenim poslovnim odnosima i novim dogovorima s dobavljačima opreme, lijekova, sanitetskog i drugog materijala za medicinske potrebe Kantonalne bolnice Zenica, ova najveća javna medicinska ustanova uspijeva prevazići brojne probleme u svom radu i poslovanju.

Menadžment bolnice sklopio je novi protokol o poslovnoj saradnji s kompanijom Siemens, koja se obavezala da će redovno održavati svu isporučenu opremu bez obzira na dosadašnja dugovanja.

Ovaj protokol je izuzetno važan za sve građane Zeničko-dobojskog kantona, jer se njime regulira održavanje najkvalitetnije dijagnostičke opreme, a prije svega CT uređaja i uređaja za magnetnu rezonansu, koji su dugo vremena često bili van upotrebne funkcije, tako da su pacijenti morali da obavljaju preglede u drugim ustanovama.

Prema riječima direktora Kantonalne bolnice Zenica Rasima Skomorca, dosadašnji dug ove medicinske javne ustanove prema predstavništvu kompanije Siemens bit će saniran već do kraja narednog mjeseca, a njihovi serviseri će i dalje raditi na neophodnim opravkama i servisiranju medicinske opreme.

Stabilizacija poslovanja Kantonalne bolnice Zenica prvi je od zadataka koje je kantonalna vlada, kao osnivač, preduzela osiguranjem sredstava za djelimično izmirenje velikog dugovanja ove ustanove.

Nakon kreditnog zaduženja privremeno je riješen problem dugovanja dobavljačima i održavanja zastarjele infrastrukture i opreme, a u drugoj fazi stabilizacije poslovanja KBZ traže se dugoročna rješenja za sanaciju svih dugovanja u zdravstvenom sistemu Federacije BiH, kroz stabilizaciju fondova i discipliniranje korisnika zdravstvenog osiguranja.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.