maglajinfo.com
vijesti zdk 856

Vanredni izvještaj o stanju u ZDK

Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK: Očekujemo stagnaciju i opadanje nivoa rijeke Bosne

3.02.2019. 19:49 0

U 17.00 sati izvršeno je novo mjerenje nivoa rijeke Bosne na mjernom mjestu u Zenici i iznosi 500 cm. Novo mjerenje u 18.30 također iznosi 500 cm, te možemo konstatovati da je rijeka Bosna prestala rasti. Očekujemo stagnaciju i za dva sata opadanje, saopćeno je iz Kantonalnog operativnog centra CZ ZDK.

Grad Zenica

Službe za spašavanje ostaju u pripravnosti u slučaju spašavanja ljudi. Aktivnosti se nastavljaju rano ujutru.

Kakanj

Angažovana je raspoloživa mehanizacije i vršene su intervencije u naseljima Brnjic, Bilješevo, Lučani, Doboj, Koprivnica, Alagići, Bukovlje, Semetiš na čišćenju rijeka i potoka kako nebi došlo do većih poplava stambenih objekata i ugrožavanja stanovništva i materijalnih dobara. Alternativni put za naselje Subotinje je otvoren kroz krug kamenoloma Tvornice cementa, dok je nakon prekida usljed poplave puta za područje Brnjica saobraćaj je ponovo uspostavljen oko 18.00 sati.

Usljed izlijevanja rijeke Bosne u Kraulskom polju od 17.45 sati u prekidu je saobraćaj na regionalnoj cesti Kakanj-zenica. Obilaskom terena primijećeno je da je oko 16.00 sati došlo do postepenog opadanja vodostaja lokalnih rijeka i potoka, dok je rijeka Bosna još u blagom porastu. U naseljima Doboj i kod autobuske stanice došlo je do manjeg izijevanja Bosne te je vrećama sa pijeskom napravljena obaloutvda kako bi se spriječilo daljnje prodiranje vode u stambene objekte. Stanje zaključeno u 18.00 sati.

Maglaj

I dalje je zatvoren regionalni put Maglaj - Zavidovići. Nema bitnih promjena na terenu.

Stanje na drugim općinama je nepromjenjeno i nema ugrožavanja stanovništva.

Sve ekipe civilne zaštite su na terenu i pripravnosti.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.