Kantonalne službe ZDK ostvaruju uštede na brojnim uslugama

27.06.2016. 08:04 0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona prošle je godine donijela odluku da se u sve osnovne i srednje škole na području kantona uvede IP centralna telefonija, na način da će se centralizirati korištenje telefonskih usluga.

Tako će svi troškovi za korištenje ovih usluga ići na jedan račun u nadležnom ministarstvu i nijedna škola neće više imati svoje račune. U gradu Zenici je završena realizacija ovog programa i centralizirana je kompetna telefonija s ciljem uštede i bolje kontrole potrošnje.

“Imamo ovaj sistem već riješen u Maglaju i Zenici, a ovaj program se nastavlja dalje u svim drugim općinama. Isti sistem je primjenjen i u uvezivanju kantonalnih službi tako da se očekuju znatne uštede sredstva na ime telefonskih usluga kod svih budžetskih korisnika”, kaže ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Mensur Sinanović. 

Ovaj program je realiziran kao dio cjelokupnog programa štednje Vlade ZDK, koji se provodi i u drugim segmentima rada budžetskih korisnika. Tako je realizacijom dijela programa štednje i ukidanjem kancelarijskih uređaja za kopiranje u ovoj godini već ostvarena ušteda od 60.000 KM. Naime, u kantonalnim službama i organima uspostavljena je kontrola korištenja kopir aparata na način da se u svakoj službi nalazi samo jedan uređaj za kopiranje i njegova se upotreba omogućava karticom, tako da lako može kontrolisati koliko koji zaposlenik koristi usluge kopiranja.

Na ovaj način spriječena je dosadašnja velika zloupotreba usluga kopiranja što potvrđuje i ogromna ušteda koja je već do sada ostvarena.   

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.