Faktor
vijesti zdk 869

Katastrofa u Kantonalnoj bolnici Zenica: Obustavljene sve operacije

30.06.2015. 00:15 0

Kantonalna bolnica Zenica kao i njeni pacijenti posljednje vrijeme naišli su na velike probleme kada je u pitanju pružanje zdravstvene zaštite. U posljednjih osam godina dugovanja Vlade prema Kantonalnoj bolnici Zenica doveli su do toga da su uslovi u ovoj ustanovi iz dana u dan sve gori.

Nedostatak osnovnih sredstava za rad, prestanak rada uređaja za dijagnostiku, nedostak lijekova dodatno su povećali pritisak stručnom osoblju kojem su svezane ruke dok se svakodnevno pred njima pojavljuju novi pacijenti.

Posljednja loša vijest koja stiže iz zeničke bolnice je da su obustavljeni svi operativni programi, uključujući i dječiju hirurgiju, izuzev u situaciji životne ugroženosti. Tim povodom Nezavisni strukovni sindikat uposlenih u KBZ zakazao je vandrednu sjednicu.

– Mi ne možemo više sami podnostiti pritisak i odgovornost koja je nama nametnuta zbog nedostatka lijekova i nedostatka opreme. Jednostavno hoćemo da upozorimo da pacijentima ne možemo pružiti više odgovarajuću zdravstvenu uslugu – rekao je Haris Hrustemović, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ZDK-a.

Vlada ZDK-a osigurala je 2,6 miliona maraka, preuzimajući i dio obaveza prema dobavljačima medicinske opreme čije je servisiranje neophodno. Sudeći po trenutnoj veoma teškoj situaciji u kojima se ova ustanova nalazi sa gubicima preko 16 miliona maraka, ni to neće biti dovoljno da ova ustanova “stane na noge”.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.