Katastrofa u Zavidovićima

Kuće koje su rađene u spaljenoj tvornici ostavljaju bez daha: Da li će pogon moći biti obnovljen?

30.08.2015. 16:33 0

Zavidovići su još uvijek u šoku. Za samo nekoliko sati u pepeo je pretvoreno nekoliko miliona maraka i oko 200 radnih mjesta.

Podsjećamo, preksinoć je gorio proizvodni dio tvornice čiji je puni naziv "Krivaja - Tvornica montažnih kuća" d.o.o Zavidovići. Ova tvornica nastala je privatizacijom pogona "Krivaje" koji su se bavili proizvodnjom i prodajom montažnih kuća.

O tome šta su u ovoj tvornici izrađivali svjedoče fotografije prelijepih objekata, a da li će i kada tvornica opet početi s radom niko ne zna.

Tvornica je privatizovana 2005. godine od strane porodice Mujanović koja se i danas nalazi na čelu kompanije, a poslovala je izuzetno uspješno. Proteklih godina uložena su značajna sredstva u modernizaciju i proširenje proizvodnih pogona, pri čemu su značajna sredstva investirana i u objekat koji je nestao u požaru.

Ismet Mujanović, vlasnik pogona koji je izgorio, kazao je za medije da je teško predvidjeti kada će se i hoće li se Tvornica oporaviti.

– Ovi objekti su stari oko sedamdeset godina, a mi smo uspjeli napraviti jednu od najmodernijih tvornica u Evropi. Teško je izraziti kolika je materijalna šteta, ali sigurno se radi o višemilionskom iznosu. Ne znamo šta nas zaista čeka, više od 14 hiljada kvadrata je totalno izgorjelo. Požar je stavljen pod kontrolu, koliko će nam trebati vremena da se oporavimo i nastavimo saradnju sa našim dosadašnjim kupcima, da nastavimo tamo gdje smo stali, zaista ne znam – rekao je Mujanović.

I Suad Omerašević, načelnik Zavidovića kazao je da je njegovu općinu zadesila katastrofa.

- Katastrofa, to je jednom riječju ono što je zadesilo Zavidoviće. Ne možemo još uvijek govoriti o uzrocima požara, ali istraga će pokazati šta se desilo. Bukvalno su izgorjele desetine milona maraka, to je ono što preliminarni podaci kazuju, jer toliko je uloženo u objekte i mašine – istakao je Omerašević

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.