maglajinfo.com
vijesti zdk 513

Ministar Jupić: Nadam se da ćemo osigurati testove na koronavirus

20.08.2020. 07:55 0

U narednim danima odluka o održavanju nastave u ZDK.

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić uvjeren je da će biti osigurani neophodni testovi na koronavirus.

- Osigurali smo finansijska sredstva i odredili specifikacije te ih uputili prema UNDP-u, s kojim smo i do sada imali izuzetno dobru saradnju – istakao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva ZDK.

Jupić je naglasio i da su donijeli odluku o podjeli 10.000 vizira obrazovnim ustanovama, te dodao da će u naredna dva dana biti održan sastanak svih kantonalnih ministara obrazovanja, nakon čega će donijeti odluku i o održavanju nastave u ZDK te pokušati iznaći najbolje rješenje za roditelje i djecu.

Načelnik Odjela za infektivne bolesti KBZ-a i član Kriznog štaba ZDK Ednan Drljević smatra da je određivanje načina održavanja nastave veoma delikatno pitanje, ali i prijevoz djece do škole, o čemu se strogo mora voditi računa.

Smatra da je uloga djece u širenju virusa mnogo manja nego što su ranije pretpostavljali te da može biti ''otvoreniji'' prema klasičnoj nastavi.

Preporučio je svim roditeljima da djecu ne dovode u kontakt sa starijim osobama.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.