FENA
vijesti zdk 334

Ministar Smajić odbacuje navode iz krivične prijave

2.07.2018. 10:18 0

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Himzo Smajić tvrdi da navodi iz krivične prijave koju je protiv njega 29. juna ove godine podnio aktuelni gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović nisu tačni, te da se radi o pokušaju manipulacije i skretanju pažnje javnosti.

- Umjesto politikanstva, pozivamo gradonačelnika Grada Zenice da se ponaša u skladu sa važećim pravnim okvirom, te da Grad Zenica iskoristi sredstva koja stoje rezervisana na računu Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu - kaže ministar Smajić.

Ministarstvo je uvijek bilo otvoreno za svaku vrstu saradnje sa lokalnom zajednicom, dodaje Smajić, a Kasumović nije nikada tražio sastanak u vezi sa pitanjem zaključenja Sporazuma i realizacije kandidovanih projekata za 2017. godinu. Kao argument ministar Smajić ističe uspješnu saradnju u realizaciju ovih projekata sa svim općinama Zeničko-dobojskog kantona.

Prema Zakonu o vodama FBiH, vodne naknade pripadaju budžetu kantona i koriste se za sufinansiranje izgradnje i održavanja vodnih objekata u skladu sa godišnjim planom i programom kantonalnog ministarstva nadležnog za vode, a raspoređuju se na način da nadležnoj agenciji za vode pripada 40 posto, budžetu kantona 45 posto, dok se preostalih 15 posto usmjerava u Fond za zaštitu okoliša FBiH.

Programom kojeg je donijela Vlada ZDK-a 24. augusta 2017., a koji je usklađen sa ovim zakonom, utvrđena je obaveza Ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo da za realizaciju projekata sa svim općinama Kantona zaključi sporazum, kojim će biti regulisane međusobne obaveze i način realizacije odobrenih sredstava.

Ministarstvo je zaključilo sporazume sa svim općinama ZDK-a, izuzev sa Gradom Zenica. Ministarstvo je dopisom od 7. septembra 2017. dostavilo gradonačelniku Zenice Sporazum na potpisivanje, a dopisom od 5. oktobra 2017. urgiralo njegovo potpisivanje, ali do kraja planskog perioda, tačnije do kraja 2017. godine, Sporazum nije potpisao  gradonačelnik Zenice, što je uslov za korištenje sredstava, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.