Vijesti.ba
vijesti zdk 587

Nova većina u ZDK

Miralem Galijašević: Imamo 18 ruku za većinu u Skupštini ZDK

25.01.2019. 18:32 0

U Zeničko-dobojskom kantonu ove sedmice desio se veliki prevrat na političkoj sceni.

Koalicija predvođena SDP-om u ponedjeljak je ostala bez većine u Skupštini ZDK, a nakon samo četiri dana SDA je objavila da je obavila razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima, koji su bili uspješni. Miralem Galijašević, predsjednik SDA ZDK i aktuelni premijer u ZDK, potvrdio je da je SDA okupila novu većinu u ovom kantonu.

- Nakon raspada koalicije sedam stranaka predvođene SDP-om i neuspjelog pokušaja inaugurisanja mandatara za sastav Vlade ZDK, SDA je kao pobjednička stranka, sa osvojenih 11 mandata u kantonalnoj Skupštini, preuzela inicijativu i obavila razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima. Razgovori su vođeni sa HDZ-om, A-SDA, SBiH i jednim nezavisnim zastupnikom. Mogu objaviti da praktično imamo većinu od 18 ruku u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, kaže Galijašević.

Na pitanje koje su dalje aktivnosti, Galijašević je odgovorio da ''u narednom periodu slijede razgovori o formiranju rukovodstva Skupštine i izbora radnih tijela, a potom aktivnosti oko formiranja Vlade''.

Postavlja se i pitanje hoće li Zeničko-dobojski kanton dobiti novu Vladu prije isteka Odluke o privremenom finansiranju.

- Odluka o privremenom finansiranju je na snazi do kraja marta. Mi ćemo aktivnosti oko formiranja većine, odnosno Vlade nastojati da završimo što prije, a optimista sam i siguran sam da će nova Vlada usvojiti budžet prije isteka te odluke, kazao je Galijašević.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.