Miralem Galijašević: Odluka o plaćama direktora se poštuje

16.02.2016. 21:14 0

Vlada je prošle godine donijela program koji je Skupština usvojila, a koji predviđa da rukovodioci i direktori javnih preduzeća ne mogu imati veću plaću od tri prosječne, piše Faktor.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona sa Miralemom Galijašević na čelu je za vrlo kratko vrijeme napravila veliki zaokret u funkcionisanju kantona i sa ruba bankrota vratila ga na stabilan kolosijek. U 2016. godinu Vlada ušla je sa Odlukom o privremenom finansiranju zbog promjene skupštinske većine.

– Mi smo projektovali budžet na način da ispunimo sve ono što smo po Ustavu dužni. Ima određenih problema u zatvaranju budžeta kod prihoda, ali mi smo prošle godine pokazali da se mogu pažljivim trošenjem sredstva i uštedama postići rezultat – kaže Galijašević.

Nova Vlada je zatekla više od 50 miliona deficita u budžetu. Velikim naporima on je u prošloj godini prepolovljen.

– Pored toga što smo imali veće prihode s jedne strane, s druge strane donijeli smo određene programe štednje koji su dali svoje rezultate u svim segmentima. Budžet za 2016. godinu ima projekte iz oblasti poljoprivrede, privrede, kapitalnih ulaganja u putnu infrastrukturu, vodosnadbijevanje, te sanaciju posljedica poplava i klizišta i očekujem da ćemo to u ovoj godini uspješno završiti – napominje premijer.

Vlada je prošle godine donijela program koji je Skupština usvojila, a koji predviđa da rukovodioci i direktori javnih preduzeća ne mogu imati veću plaću od tri prosječne.

– U tome smo istrajali i od juna mjeseca to imamo pod kontrolom. Vidim da to Sarajevski kanton sada provodi. Mi smo to davno završili i ta Odluka se u potpunosti sprovodi u svim javnim preduzećima – kaže premijer Galiješević i napominje da pored toga Vlada ima stalni socijalni dijalog sa partnerima, odnosno sindikatom koji daje rezultate.

– Nismo donijeli ni jednu odluku koja se tiče materijalnog statusa, a da nismo postigli konsenzus sa sindikatom. Novi kolektivni ugovor će donijeti određene pregovore i moguće pomjeranje u plaćama, ali se nadam da ćemo u socijalnom dijalogu to uspjeti zajednički završiti – ističe Galijašević.

Vlada ZDK čini velike napore i na pokretanju privrede. Ovo je kanton koji ima najveće učešće u razvoju privrede, te dobre makroekonomske pokazatelje pokrivenost uvoza izvozom. Ipak, u gradovima gdje su bili veliki sistemi gdje je možda bilo i grešaka u privatizaciji postoje problemi, TDR Vareš, Krivaja Zavidovići. Za ove kompanije pokušavaju se privući strateški partneri i očekivanja su da će se riješiti i ti problemi.

Pitanje okoliša dolazi u prvi plan i zavređuje veću pažnju.

– Mi kao Vlada trebamo promjeniti način razmišljanja i djelovanja prema zagađivačima i trebamo biti hrabriji pa ići ćemo u žešće akcije. Nadam se da ćemo zakonima koji se trebaju donijeti u sklopu Reformske agende doći do zakona koji će svima koji zagađuju postaviti jasne obaveze i da će zagađivači biti kažnjeni – kaže Galijašević koji je na kraju uputio poruku svim građanima ZDK.

– Naša vizija je da ZDK postane evropska regija, ugodna za život i rad, te atraktivna za investiranje, koja svoj održivi razvoj temelji na industrijskim i ljudskim resursima, prirodnim i turističkim potencijalima, te bogatom kulturno-histrorijskom naslijeđu i čistom okolišu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.