maglajinfo.com
vijesti zdk 1460

Oštećenim preduzećima nanesena materijalna šteta u iznosu od oko 840.000,00 KM

MUP ZDK: Kradljivci prodaju ukradene sekundarne sirovine u legalne i ilegalne otpade

4.11.2015. 15:51 0

Na održanoj 32. sjednici, Vlada Zeničko-dobojskog kantona je primila na znanje i Informaciju o prometu sekundarnih sirovina u vezi sa krivičnim djelima teška krađa i oštećenje tuđe stvari, koja je sačinjena i dostavljena od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona.

U predmetnoj informaciji su prezentirani podaci o krivičnim djelima izvršenim na štetu javnih preduzeća. Kako je pojašnjeno, izvršenom analizom krivičnih djela počinjenih u posljednje tri godine i prvih devet mjeseci tekuće godine, sa akcentom na ona koja su izvršena na štetu javnih preduzeća "Elektroprivreda BiH", "Elektrodistribucija Zenica", "BH Telecom" i "Željeznice FBiH", utvrđeno je da su meta počinilaca krivičnih djela bili objekti, oprema i postrojenja pomenutih preduzeća na području cijelog kantona, koji se obično nalaze na lokacijama udaljenim od naseljenih mjesta i koja često nemaju fizičku zaštitu, niti su pokriveni video nadzorom ili drugim dojavnim sistemima, što bi uveliko doprinjelo bržem i efikasnijem rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela i otkrivanju počinilaca istih.

Kriminalističkom obradom navedenih krivičnih djela utvrđeno je da je izvršenjem istih oštećenim preduzećima nanesena materijalna šteta u iznosu od oko 840.000,00 KM, dok je indirektna materijalna šteta znatno veća, jer je otuđenje predmeta sa objekata i postrojenja gore navedenih preduzeća za posljedicu imalo prekide u napajanju električnom energijom stanovništva i privrednih subjekata, prekide u telekomunikacijama, kao i prekide u odvijanju željezničkog saobraćaja.

Budući da su izvršioci krivičnih djela otuđene predmete uglavnom prodavali na otkupnim stanicama sekundarnih sirovina, što otežava dokazivanje i otkrivanje izvršilaca krivičnih djela, u predmetnoj informaciji su predložene određene mjere u smislu unapređenje zakonskih propisa koji uređuju ovu oblast, sa ciljem bolje i efikasnije kontrole ovih stanica, te sankcionisanja lica koja se bave nezakonitim otkupom.

Takođe je predmetnom informacijom dostavljen detaljan pregled svih legalnih i nelegalnih stanica za otkup sekundarnih sirovina na području Zeničko-dobojskog kantona, kako bi Kantonalna uprava za inspekcijske poslove mogla poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

Sve poduzete aktivnosti i predložene mjere imaju za cilj poboljšanje stanja kada je u pitanju ova problematika, sa ciljem prevencije i efikasnijeg sankcionisanja, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.