maglajinfo.com
vijesti zdk 470

Broj smanjen za 574 krivična djela

Na području ZDK-a smanjen broj krivičnih djela za više od 20 posto

26.12.2017. 21:27 0

Policijski komesar Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona Semir Šut izjavio je danas da je u ovoj godini broj krivičnih djela na području ovog kantona smanjen za 573 krivična djela, odnosno za više od 20 posto.

- Unapređenju stanja u oblasti kriminaliteta doprinijele su opsežne policijske akcije koje su rezultirale hapšenjem većeg broja osumnjičenih osoba, a oduzete su i značajnije količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potiču iz krivičnih djela. Naznačene akcije su poduzimane pod nadzorom i u saradnji s Kantonalnim tužilaštvom ZDK-a s kojim se ostvaruje odlična saradnja - istakao je komesar Šut na novogodišnjoj pres-konferenciji. 

U oblasti javnog reda i mira smanjen je broj slučajeva kršenja za više od 11 posto, kao i broj počinilaca prekršaja javnog reda i mira, te su zabilježene i manje posljedice u smislu povrijeđenih osoba i taj broj je smanjen za 110 osoba ili za 25 posto.

I u sigurnosti saobraćaja, kako je rečeno, evidentno je smanjenje broja saobraćajnih nezgoda za 612 nezgoda, odnosno za 13,6 posto, a broj smrtno stradalih je manji za 17 osoba, za blizu 45 posto.

- Navedeno smanjenje rezultat je velikog napora uloženog na unapređenju postojećeg stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, inovativnog pristupa i metoda koje su primjenjivane u proteklom periodu, intenzivnog preventivnog rada i djelovanja, provedenih kampanja i velikog broja pojačanih akcija, koje su realizirane po svim segmetima, kao i drugih mjera koje su poduzimane u skladu s izvršenim procjenama - naveo je Šut.

Ostvareni rezultati mogu biti bolji, i u narednom periodu, najavio je, poduzet će se konkretne mjere i radnje koje su rezultat određenih analiza i procjena, s ciljem poboljšanja postojećeg stanja i postizanja još boljih rezultata kako bi se stanje sigurnosti na području ZDK-a podiglo na viši nivo.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.