Faktor
vijesti zdk 682

Na posljednjoj sjednici Vlade ZDK u 2015. godini donesen niz odluka

3.01.2016. 21:20 0

Pretposljednjeg dana 2015. godine Vlada Zeničko-dobojskog kantona održala je 38. sjednicu na kojoj je razmatran i donesen niz odluka. Jedna od najbitnijih je davanje saglasnosti za kreditno zaduženje Kantonalnoj bolnici Zenica u visini od 16 miliona KM

Period otplate kredita je sedam godina. Ministar Zdravstva u Vladi ZDK, Dragoljub Brenjo, istakao je da će se ovim kreditom sanirati dugovanja bolnice koja su trenutno oko 15 miliona KM i na taj način će se izbjeći blokada ove ustanove od dobavljača i drugih subjekata koja potražuju svoja sredstva.

– Vi znate da smo mi u više navrata ove godine iz kapitalnih ulaganja izdvojili sredstva za bolnicu u iznosu od 2,6 miliona KM. Na ovaj korak smo se odlučili jer Kantonalna bolnica Zenica već godinama bilježi gubitke, te postoji mogućnost zbog neisplaćenih obaveza dobavljačima da dođe do nemogućnosti njenog rada – rekao je Brenjo.

Govoreći o ovoj temi, premijer Mralem Galijašević je rekao da menadžment bolnice mora naći mogućnost da iz unutrašnjih rezervi smanji potrošnju jer Vlada ne može finansirati rad bolnice.

– U ovom momentu ovo jeste gašenje požara. Mi moramo dovesti menadžment koji će biti sposoban naći način da unutrašnjom kontrolom smanji potrošnju. Tražit ćemo mjesečne i tromjesečne izvještaje direktora koji će morati nači način kako da spriječi curenje sredstava – rekao je Galijašević.

Po ovim najavama, napokon bi se trebale pokrenuti radnje koje će dovesti Kantonalnu bolnicu Zenica u bolju poziciju nego što je to bilo prethodnih godina, piše Faktor.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.