Nakon požara ''Krivaja'' mora dalje

31.08.2015. 21:50 0

Iako je ponedjeljak za mnoge prvi radni dan u sedmici u Fabrici montažnih kuća "Krivaja" u kojoj je do prije nekoliko dana radilo više od 200 radnika, nedoumica. Rukovodstvo i radnici su očajni. Gorčina i tuga na licima. Šta dalje? Kako dalje? Niko danas ne zna, tokom današnjeg dana trebao bi biti uklonjen i radioaktivni gromobran sa krova koji će omogućiti nastavak uviđajnog postupka, kazao je za poslovni portal Akta.ba generalni direktor Krivaje Ismet Mujanović.

 

"Za ovako kratko vrijeme teško je reći kao dalje, neke osnovne planove imamo i želja nam je da nastavimo proizvodnju i bilo kojem obliku. Radimo na tome, sad se postavlja pitanje gdje nastaviti, da li ćemo imati sredstava. Pred nama su kockice koje moramo jednu po jednu da složimo i da odluku donesemo u što kraćem periodu", kazao je Mujanović.

Kvalitet kuća iz "Krivaje" prepoznat je i van granica države, izvoze na evropsko i svjetsko tržište.

Vatrena stihija progutala je pet završenih kuća koje su imale kupce na ovim tržištima, a čija vrijednost dostiže jedan milion maraka. Također, do kraja godine menadžement je imao ugovorene poslove. Sa vatrom sve je stalo, a "Krivaja" kao i mnoge bh. kompanije nije bila u prilici plaćati osiguranje na svu svoju imovinu.

Mujanović kaže kako je imovina bila djelimično osigurana i radi se o pretežno starim objektima, koji su njima služili, a od kojih ne očekuju naplatu velikih sredstava.

"Nadamo se da ćemo od osiguranja dobiti nešto sredstava. Sigurno je da neće biti dovoljno, ali će biti inicijalna kapsla za pokretanje neke proizvodnje", ističe Mujanović, pojašnjavajući kako su nedavno uz pomoć kreditnih sredstava u sve svoje objekte uveli energetsku efikasnost, nabavili nove mašine. "Sada to treba sve plaćati, moramo dalje", zaključuje on.

 

 

 

 

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.