maglajinfo.com
vijesti zdk 3488

Nova metodologija Uprave policije MUP-a ZDK: Policijski punktovi na M-17

24.07.2017. 14:49 0

Tokom ljetnih mjeseci duž magistralnog puta M-17 od Doboja prema Lašvi svakodnevno je prisutno 15 do 20 policijskih službenika raspoređenih na 5 do 7 punktova. Ovdje je važno istaći da policajci ne zaustavljaju vozila i ne vrše tzv. rutinske kontrole, javio je BHRT.

Da se ova aktivnost Uprave policije MUP-a ZDK već u priv danima na terenu pokazala opravdana govori i činjenica da su česta zaustavljanja stranih turista, ali i naših građana koji saobraćaju najprometnijom cestom u BiH, magistralnim putem M-17.

- Mi smo na usluzi građanima koji se zaustavljaju, strancima i našim građanima. Svakog dana se zaustavlja veliki broj stranih državljana, čeha, poljaka, hrvata, ljudi koji traže pomoć od nas - kazao je Ahmed Kasap, policijski službenik kojeg smo zatekli na jednom od policijskih punktova na M-17.

Njegov kolega, Almin Dautović je istakao da su najčešća pitanja turista kuda mogu doći najbližim i najbezbjednijim putem do jadranskog mora, gdje mogu bezbjedno spavati, večerati, popiti kafu.

Prilikom planiranja ovakvih aktivnosti, koje su ujedno novitet u radu policija u BiH, Uprava policije ZDK postavila je dva cilja koja žele ispuniti.                                                                    

- Prvi cilj je smanjenje ukupnog broja saobraćajnih nezgoda, smanjenje smrtno stradalih i teško povrijeđenih. I drugi opšti cilj koji nam je i opšti zadatak je povećanje osjećaja sigurnosti i građanima i učesnicima u saobraćaju i svakako građanima i turistima strancima koji prolaze kroz naš kanton - kazao je policijski komesar ZDK Semir Šut i dodao da policijski službenici, osim što su svakodnevno na usluzi brojnim turistima koji prolaze kroz ZDK, poduzimaju i niz mjera koje su neophodne za poboljšanje bezbjednosti učesnika u saobraćaju. U određenim dijelovima dana moguće je čak da se na devet mjesta istovremeno kontroliše brzina kretanja učesnika u saobraćaju.

Osnovna mjera na kojoj rade pripadnici Uprave policije MUP-a ZDK jeste smanjivanje prosječnih brzina na M-17. Druga mjera je brz izlazak na lice mjesta saobraćajnih nezgoda, a samim time i brže rješavanje uviđaja.

Ovakve aktivnosti Uprave policije ZDK naišle su na odobravanje vozača i šire društvene zajednice, ali i samih turista koji svakodnevno prolaze kroz ZDK.

Kakvi su stvarni efekti ovakvih aktivnosti policije biće poznato nakon sveobuhvatne analize koja će biti obavljena u narednom mjesecu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.