Nova školska godina mogla bi donijeti stalni posao za oko 200 nastavnika u ZDK

23.05.2016. 22:02 0

Posljednji sastanak, premijera Vlade ZDK Miralema Galijašević i kantonalnog ministra za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Mensura Sinanovića, s predstavnicima sindikata imao je produktivan karakter i već se najavljuju prvi rezultati uspješnih dogovora socijalnih partnera.

Iz nadležnog ministarstva najavljuje se da bi već od jeseni oko 200 nastavnika moglo dobiti stalni radni odnos na području ZDK, a ne kao do sada višegodišnje ugovore na određeno vrijeme. Podaci govore da oko 700 prosvjetnih radnika na području Zeničko-dobojskog kantona već godinama radi prema ugovorima na određen vremenski period. Prijedlog čelnika sindikata obrazovanja je bio da se od naredne školske godine u stalni radni odnos primi veći dio nastavnog osoblja koji su neophodni a godinama radi puno radno vrijeme s ugovorima, što je bilo ranije uvjetovano stabilizacijom kantonalnog budžeta.

Danas kada je budžet Zeničko-dobojnskog kantona stabilan u isplati plata u oblasti obrazovanja, predlaže se raspisivanje više konkursa za prijem nastavnika na neodređeno vrijeme, jer su stvorene realne osnove da višegodišnji ugovori nekih nastavnika, za koje i dalje postoji potreba, budu radni odnosi na neodređeno vrijeme. To će biti oni nastvnici koji su pokazali kvalitetu u svom radu, a do sada su bili vezani ugovorima za svaku nastavnu godinu.

U ministarstvu najavljuju da će raditi na realizaciji ovog prijedloga sindikata osnovnog i srednjeg obrazovanja, ali da se moraju napraviti jasna pravila po kojem bi se primali radnici koji godinama s ugovorima rade u istoj obrazovnoj ustanovi. U prvo vrijeme će se morati procijenjivati koliko je opravdano planirati zapošljavanje na neodređeno vrijeme i usklađivati s osnovnim potrebama uz broj upisane djece i odlasaka stalno zaposlenih nastavnika u penziju ili napuštanja škola, a nakon toga će nadležno ministarstvo tražiti odobrenja Vlada ZDK za zamjenu na svako radno mjesto.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.