FENA
vijesti zdk 446

Sastanak u Zenici

Novalić i Džindić u ZDK: Rješavanje problema radnika Željezare i rudnika

27.12.2017. 18:27 0

Federalni premijer Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su Zeničko-dobojski kanton.

Federalni premijer Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su Zeničko-dobojski kanton, gdje su s premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem, resornim ministrima i predstavnicima sindikata razgovarali o problemima u nekoliko proizvodnih kompanija s područja tog kantona, prije svega Rudnik mrkog uglja, Željezara i Metalno Zenica.

- Na sastanku smo analizirali trenutno stanje u ZDK i sagledali probleme koje ima nekoliko preduzeća, među kojima su Željezara i Metalno, te dogovorili o radu u narednoj godini, o zadacima na koje ćemo se fokusirati, i na zakone koji realno mogu da se realiziraju - kazao je Novalić.

Ministar Džindić je istakao da već postoje rješenja za neke probleme koji su proteklih dana bili aktuelni u javnosti.

- Problematika penzionisanja rudara je već riješena, iako se radilo o puno različitih uslova za penzionisanje. Prema dogovoru mi ćemo riješiti penzije za 44 radnika do polovine januara, nakon što nadležna ministarstva završe sve neophodne radnje, a ostalo će završiti Elektroprivreda u skladu sa svojim planovima. Problem Željezare je izuzetno složen, to je firma koja je zadnjih pet godina poslovala sa gubitkom od pet miliona maraka, nesolventna je i ima sve pod hipotekom i blokadama, kao i račune. Vlada je podržala prijedlog da se pokrene stečajni postupak i danas smo u fazi rješavanja problema. Usaglasili smo da od 364 radnika napravimo model novoosnovane firme u stečaju, koja će preuzeti oko 120 radnika, a ostali dio radnika će se kroz dokup staža penzionisati u naredne tri godine i dio radnika će ići na biro - istakao je Džindić.

Premijer ZDK Miralem Galijašević zadovoljan je sastankom, ističući da mu je posebno drago što su se Novalić i Džindić odazvali da zajedno sa sindikatom i predstečajnim upraviteljem utvrde korake koji će se poduzeti kako bi se zbrinula 364 radnika Željezare. 

Na današnjem sastanku je dogovoreno da se stečajni postupak Željezare ubrza da se ne bi izgubili postojeći klijenti i da bi se ubuduće moglo nastaviti normalno funkcionisati što se tiče poslovanja prehrane, građevine i rentanja preostalih prostora.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.