FENA/maglajinfo.com
vijesti zdk 625

Galijašević najavio formiranje nove Vlade

Novi bošnjački i hrvatski kandidati za radno predsjedništvo Skupštine ZDK

18.02.2019. 20:01 0

Skupština Zeničko-dobojskog kantona usvojila je danas prijedlog odluke o osnivanju novih skupštinskih komisija, jer je u međuvremenu došlo do promjene političkih odnosa te uspostave nove parlamentarne većine koju predvodi SDA.

U pauzi zasjedanja Skupštine ZDK, održan je nastavak sjednica klubova naroda – Hrvata i Bošnjaka, na kojem su izabrani predstavnici ta dva kluba za rukovodstvo Skupštine ZDK iz ovih naroda.

Tako je nova kandidatkinja Kluba Bošnjaka za tročlano radno predsjedništvo Amira Hadžić (SDA), a Hrvata Ivo Tadić (HDZ). Oni bi, na nekom od narednih zasjedanja, trebali zamijeniti predsjedavajućeg Ismeta Sarajlića iz SBB-a te zamjenicu predsjedavajućeg Sanju Renić iz Naše stranke.

Predstavnik Kluba Srba ostaje Mladen Simić iz SDP-a, jer je on jedini zastupnik te i kandidat iz reda Srba u Skupštini ZDK.

- Ovo su sve aktivnosti koje poduzimamo u cilju stvaranja uslova za izbor nove Vlade ZDK od strane nove skupštinske većine - kazao je aktuelni premijer Vlade ZDK i predsjednik Kantonalnog odbora SDA Miralem Galijašević.

On je najavio kako će SDA zadržati dosadašnje resore u kantonalnoj vladi (obrazovanje, boračka pitanja, rada i socijalne politike, pravosuđa i uprave, poljoprivrede i šumarstva te pozicije premijera Vlade ZDK), kao i HDZ (privreda i finansije), dok će A-SDA i SBiH, njihovi novi koalicioni partneri, preuzeti resore koje su držali ministri iz reda SBB-a.

SBB je držao ministarska mjesta u resorima zdravstva, prometa i komunikacija i unutrašnjih poslova, koji bi sada trebali pripasti stranci A-SDA, dok će SDA, prema ranijim najavama, vjerovatno Ministarstvo za boračka pitanja ustupiti Stranci za BiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.