maglajinfo.com
vijesti zdk 2868

Godišnje markice koštaju 20 KM

Od Nove godine moguća uplata premija zdravstvenog osiguranja u ZDK

5.01.2018. 09:12 0

Od prije dva dana moguća je uplata premija u sistemu zdravstvene zaštite Zeničko-dobojskog kantona.

Prema uzoru na pozitivna iskustva drugih kantona u FBiH, od Nove godine i u ZDK je uvedena mogućnost plaćanja premije zdravstvenog osiguranja, odnosno kupovine takozvanih zdravstvenih markica.

Tako će građani koji kupe markicu do kraja marta tekuće godine biti oslobođeni plaćanja participacije troškova prilikom korištenja zdravstvenih usluga.

Godišnje markice koštaju 20 KM i njihova kupovina je na dobrovoljnoj osnovi, tako da će oni koji ih ne budu imali i dalje plaćati participaciju.

Kako je kazala Mirzeta Subašić, direktorica ZZO ZDK, najveću korist od uvođenja markica osjetit će radno aktivno stanovništvo.

- Trenutno, ova kategorija nije oslobođena plaćanja participacije pa, prema važećoj odluci, učestvuju u troškovima korištenja zdravstvene zaštite. Tako, radno sposobno stanovništvo plaća prvi pregled kod ljekara primarne zdravstvene zaštite dvije KM, prvi pregled u konsultativno-specijalističkoj zdravstvenoj zaštiti četiri KM, a cijene laboratorijskih nalaza kreću se od dvije do 15 KM, ultrazvuka od 10 do 15 KM, CT dijagnostika od 50 do 100 KM ili boravak u bolnici po jednom danu pet KM - kazala je Subašić.

Kupovinom markica radno aktivno stanovništvo neće više plaćati participaciju. 

S druge strane, penzioneri, djeca, ratni vojni invalidi i druge kategorije koje su inače oslobođene plaćanja participacije kupovinom markice neće plaćati jednu KM po receptu. 

Također, ove kategorije i dalje ne bi plaćale učešće u troškovima banjsko-klimatskog liječenja i učešće za ortopedska i druga pomagala.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.