Donacija turske općine Kartepe: Oprema za porođajni odjel bolnice Zenica vrijedna milion KM

1.12.2015. 22:07 0

Ovom donacijom opremit će se kompletan porođajni odjel Kantonalne bolnice Zenica, što uključuje medicinski namještaj, kompletnu operacionu salu, porođajne stolove, ginekološke stolice, 67 električnih kreveta te drugu opremu.

Načelnik općine Kartepe iz Republike Turske Huseyin Uzulmez, premijer vlade Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević te Cem Kurtis, direktor kompanije „Howon otomotiv Insaat Malzemeleri Filtre Sistemleri Sanayi ve Ticaret“ posjetili su danas Službu za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju JU „Kantonalna bolnica Zenica“, javlja Anadolu Agency (AA).

Posjeta je upriličena u sklopu potpisivanja protokola o donaciji opreme ovom odjelu u vrijednosti od oko 490.000 eura, koje će donirati kompanija „Howon“ iz Južne Koreje, a čije je predstavništvo u općini Kartepe.

Tokom posjete delegacija se uvjerila u zastarjelu opremu sa kojom se ljekari i drugo osoblje, ali i pacijentice, susreću svaki dan.

Načelnik općine Kartepe Huseyin Uzulmez rekao je kako je donacija pokazatelj bratskih odnosa republike Turske i Bosne i Hercegovine.

„Ja sam privatno bio u posjeti Zenici prije neka četiri mjeseca i tom prilikom sam posjetio Kantonalnu bolnicu Zenica te upoznao se sa problemima u kojima se bolnica nalazi. Bilo mi je zaista žao kada sam vidio u kakvom stanju se nalazi, pogotovo ovaj odjel koji je izuzetno bitan. Razgovarao sam sa gradonačelnikom te premijerom kako bismo vidjeli šta možemo uraditi kao prijateljska država“, rekao je Uzulmez.

Dodao je kako je tada donijeta odluka da se nabavi oprema za odjel.

„Općina Kartepe se nalazi u blizini Istanbula sa oko 110.000 stanovnika i ima jaku industrijsku zonu u kojoj se nalazi veliki broj međunarodnih kompanija koje izdvajaju velika sredstva za socijalne potrebe, te nismo imali problema pri pronalasku sredstava za ovaj projekt“, dodao je Uzulmez.

On je kazao kako je realizacija ovog projekta dokaz da kada se prijateljske strane udruže, nemoguće ne postoji.

„Zamolio sam kompaniju 'Howon' da donira novac i uspjeli smo u toj namjeri i ja sam im izrazito zahvalan. S obzirom na to da se bavim politiikom, moram reći da vladajuća stranka u Republici Turskoj, koja je na vlasti posljednjih 15-ak godina, podržava svaki projekat pomoći Bosni i Hercegovini, a na to nas upućuje i naš predsjednik“, napomenuo je Uzulmez.

Gradonačelnik grada Zenica Husejin Smajlović rekao je kako je projekat od velikog značaja, prvenstveno za pacijente.

„Ovaj protokol će omogućiti savremeno opremljen odjel u Kantonalnoj bolnici u Zenici, što je od velikog značaja. Prije nekoliko mjeseci, došao sam u kontakt sa načelnikom općine Kartepe koji je izrazio spremnost da investira u neki objekat od značaja na području Federacije Bosne i Hercegovine. Opremanje porodilišta bit će u skladu sa onim u svijetu, kako bismo imali sve tehničke pretpostavke za pružanje kvalitetne usluge“, rekao je Smajlović.

Direktor kompanije „Howon otomotiv Insaat Malzemeleri Filtre Sistemleri Sanayi ve Ticaret“ Cem Kurtis rekao je kako ta kompanija radi na društvenoj odgovornosti i finansira projekte od društvene važnosti, zahvaljujući dugogodišnjem prijateljstvu Južne Koreje i Turske.

„Nakon što smo obavili razgovore i pogledali dokumentaciju i fotografije porodiljskog odjela u KB Zenica, nije nam trebalo mnogo da se odlučimo i počnemo sa finansiranjem projekta opremanja odjela. Svi moramo učestvovati u gradnji boljeg sutra koje ostavljamo svojoj djeci i budućim generacijama i drago mi je zbog ovog projekat opremanja porođajnog odjeljenja sa 3.000 poroda godišnje“, rekao je Kurtis.

Ovom donacijom opremit će se kompletan porođajni odjel Kantonalne bolnice Zenica, što uključuje medicinski namještaj, kompletnu operacionu salu, porođajne stolove, ginekološke stolice, 67 električnih kreveta te drugu opremu. Sva oprema je nova, dio je već nabavljen, a dosta opreme je proizvedeno u Turskoj, dok će oprema koja se tamo ne prozivodi biti nabavljena iz Evropske unije. Plan je da se projekat realizuje do 25. januara 2016. godine.

Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice u Zenici, rekao je kako je značaj donacije najveći za pacijente.

„Ova donacija će znatno unaprijediti uslove boravka i poroda te postporođajni tretman beba na ovom odjelu. Naši gosti su imali priliku da se uvjere o kakvim se uvjetima radi, ali pokušavamo da pružimo najbolji tretman, a nadamo se da ćemo sa ovom opremom unaprijediti kvalitet usluge. Simbolika je da se početak saradnje veže za mjesto gdje počinje život“, rekao je Skomorac.

Projekat je podržala kompanija „Ari Medikal“ te „Merhamet“.

Delegacija se nakon posjete Kantonalnoj bolnici Zenica uputila u sjedište Vlade ZDK gdje je i potpisan protokol o donaciji.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.