maglajinfo.com
vijesti zdk 364

Osnovne škole u ZDK zaposlit će 20 novih asistenata u nastavi

23.09.2019. 14:03 0

Federalni zavod za zapošljavanje, posredstvom Službe za zapošljavanje ZDK, sufinansirat će zapošljavanje 20 osoba za rad s djecom s poteškoćama u razvoju u osnovnim školama na području ZDK.

O tome su danas, u sjedištu Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, ugovore potpisali resorni ministar Spahija Kozlić te direktor kantonalne Službe zapošljavanja ZDK Anto Pešić. Asistenti u nastavi su nezaposlene osobe u evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK, koje će pomagati djeci s posebnim potrebama u osnovnim školama na području ZDK.

- Radi se o zapošljavanju 20 novih asistenata. Ranijim smo ugovorima imali 16, što zanči da na ovaj način povećavamo broj asistenata u nastavi. Postoji prilično velika potreba u školama u ZDK, jer, prema mojoj analizi, ima preko 400 djece koja su u stanju posebne potrebe. Na ovaj način nastojimo ublažiti ovaj problem koji postoji u osnovnim školama. Postepeno ćemo, nadam se, u potpunosti riješiti ovaj problem – istakao je ministar Kozlić.

On je dodao kako će asistenti dobiti devetomjesečne ugovore, a da će raditi s jednim do troje djece, u zavisnosti od njihovog zdravstvenog stanja.

- Ovo je projekat koji već drugu godinu zaredom finansiramo. Projekt je pokazao odlične rezultate, jer djeca koja do sada nisu imala pristup adekvatnom obrazovanju, sada imaju priliku da se prilagode društvu, nastavi, učenju i obrazovanju, a kasnije i tržištu rada – kazao je Pešić, koji je najavio da će nastaviti sufinansirati ovakve projekte.

Vrijednost projekta je 81.000 KM.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.