Otvaranje 1.350 novih radnih mjesta u ZDK

27.08.2016. 19:09 0

U okviru novog projekta Federalnog zavoda za zapošljevanje i Kantonalne uprave za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona jučer je upriličeno potpisivanje ugovora s prvom grupom od 90 korisnika sredstava, kojima je u sklopu federalnog programa za zapošljavanja mladih s evidencije nezaposlenih i samozapošljavanja osiguran posao.

"Ovaj projekt predviđa otvaranje 1.350 novih radnih mjesta u ZDK, a ukupan iznos koji će se po ovom projektu koristiti za područje Zeničko-dobojskog kantona iznosi 9,385.000 KM", istakao je direktor kantonalne Službe za zapošljavanje Marinko Kelavić.

Korisnici kojima su odobrena sredstva u okviru ovog projekta su osobe koje otvaraju vlastiti biznis, među kojima je oko 70 posto onih koji prvi put otvaraju firme, i brojni poslodavci, koji su našli svoj interes za uključenje u veliki program za zapošljavanje Federalne vlade BiH.

Prema riječima federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Amira Zukića, ovo je program koji je sastavni dio reformske agende i provodi se na osnovu vladine uredbe, a za njegovu realizaciju ukupno je planirani iznos od 50 miliona KM.

"Krajnji cilj realizacije projekta je smanjenje nezaposlenosti, a to će se realizirati kroz upošljavanje oko 7.000 osoba i to prvenstveno mladih", istakao je Zukić.

Podršku realizaciji ovog značajnog projekta na području Zeničko-dobojskog kantona dala je i Vlada ZDK, čiji su članovi s premijerom Miralemom Galijašević prisustvovali potpisivanju prvih ugovora, kao i Federalni zavod za zapošljavanje, u čije ime je direktorica Helena Lončar istakla da u cilju smanjenja nezaposlenosti, posebno mladih, moraju se pronalaziti i sufinansirati novi programi i projekti, a zatim svi zajedno djelovati kao tim i pomagati u njihovoj realizaciji.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.