Ozvaničeno otvaranje studija medicine na UNZE

10.09.2016. 17:19 0

Ozvanično je otvorenje odsjeka opšte medicine na Medicinskom fakultetu u Zenici. Ove akademske godine, prvi brucoši biće upisani na integrisani studij, a za šest godina, zenički Univeriztet promovisaće Prvu generaciju studenata medicinskih nauka u Zenici. Ideju o osnivanju studija opšte medicine u Zenici, skupa sa iskustvom prekaljenih ljekara, imali smo još tokom agresije na BiH, javila je RTV Maglaj.

U Zenici je jedno vrijeme djelovalo izmješteno odjeljenje Medicinskog fakulteta tuzlanskog univerziteta, a sada, 11 godina nakon osnivanja Zdravstvenog fakulteta, konačno je došao dan kada će zenički univerzitet imati priliku školovati vlastiti doktorski kadar, istaknuto je danas uz ozvaničenje početka rada Odsjeka opšte medicine na novoformiranom Medicinskom fakultetu u Zenici.

Nastavna baza medicinskog studija je Kantonalna bolnica. U toku je procedura njenog preimenovanja u Univerzitetski klinički centar, što će označiti ne samo razvoj njenih nastavnih kapaciteta, već i usluga, mišljenja je zamjenik direktora zeničke bolnice, dr. Harun Hodžić, dodajući da je bolnica sa svojim iskustvom i kapacitetima spremna pomoći mladim naraštajima.

S druge strane, već od prve godine na zeničkom Medicinskom fakultetu, specijalizanti Kantonalne bolnice moći će upisati doktorske studije. Konkurs za prijem prvih studenata opšteg medicinskog odsjeka otvoren je krajem prošle sedmice. Upis prvih 60, 40 redovnih i 20 samofinansirajućih studenata, obaviće se do 29. septembra, nakon polaganja prijemnih ispita planiranih za iduću sedmicu.

Na prvoj godini medicinskog studijskog odsjeka, uglavnom su zastupljeni predmeti, za koje ovaj fakultet već ima predavače. Raspisani su konkursi za osam novih nastavnika i isto toliko saradnika. Metaluški fakultet ustupiće laboratorije, amfiteatar, učionice i kabinete, dekanat, prostor za studentsku službu i biblioteku, budućem nastavnom osoblju i studentima opšteg medicinskog odsjeka Medicinskog fakulteta, a što je najvažnije, adresa najstarijeg zeničkog fakulteta, Travnička jedan, od sada je i njegova, ističe dekan Fakulteta za metalurgiju i materijale, prof. Ilhan Bušatlić.

Na Medicinskom fakultetu planiraće uskoro osnivanje novih odsjeka, poput profitabilne i veoma tražene fizioterapije. Studenti zdravstvenog odsjeka Medicinskog fakulteta nastavljaju studij po ranije utvrđenom planu i programu.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.