maglajinfo.com
vijesti zdk 1067

Po osnovu naknada za vodne koncesije prošle godine u ZDK naplaćeno 336.299 KM

28.04.2016. 21:43 0

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je usvojila informaciju o koncesijama na vodama za 2015. godinu i uputila je u dalju skupštinsku proceduru. Ova informacija sadrži podatke o dodijeljenjim koncesijama za eksploataciju mineralne/prirodne vode radi flaširanja, eksploataciju termomineralne vode i koncesijama malih hidroelektrana na području Zeničko-dobojskog kantona.

Tokom protekle godine po osnovu koncesionih naknada uplaćeno je ukupno 336.299 KM, što je značajno više u odnosu na 2014. godinu, u kojoj je uplaćeno samo 106.136 KM.

Do kraja 2015. godine dodijeljeno je osam koncesija za eksploataciju vode radi flaširanja. Koncesionarima sa područja općine Tešanj dodijeljeno je šest koncesija, na području Maglaja i Olova po jedna, te jedna koncesija za eksploataciju termomineralne vode na području općine Olovo, i sve navedene koncesije date su na period od 30 godina.

U istom periodu, do kraja 2015. godine, dodijeljeno je 14 koncesija za izgradnju malih hidroelektrana. Na području Općine Zavidovići pet, grada Zenice četiri, u Varešu jedna , Kakanju tri, i na području Općine Olovo jedna koncesija. Do sada je izgrađeno i pušteno u pogon pet malih hidroelektrana, dvije MHE „Bistričak“ i „Čajdraš“ na području Grada Zenica, i MHE „Čardak“, “Rujevica-ušće” i “Botašnica-ušće” na području općine Zavidovići.

Trenutno se na osnovu samoinicijativnih ponuda vode dva postupka za dodjelu koncesije za eksploataciju vode radi flaširanja i jedan postupak za dodjelu koncesije za izgradnju malih hidroelektrana.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.