maglajinfo.com
vijesti zdk 621

Poboljšano stanje ispravnosti namirnica i vode na području ZDK-a

26.07.2017. 11:59 0

Na području Zeničko-dobojskog kantona tokom juna je poboljšano stanje mikrobiološke ispravnosti namirnica, pokazala je analiza Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Zdravstveno neispravnih uzoraka vode za piće na mikrobiološku analizu iz gradskih vodovoda bilo je samo tri posto, i to po jedan slučaj u Olovu, Zavidovićima i Tešnju, što je poboljšanje stanja mikrobiološke ispravnosti vode u ovim gradskim vodovodima u odnosu na analize u maju.

Neispravnih uzoraka namirnica na standardnu fiziko-hemijsku analizu nije bilo, što predstavlja i dalje zadovoljavajući trend održavanja standardne zdravstvene ispravnosti namirnica.

Neispravnih uzoraka vode za piće na fiziko-hemijsku analizu bilo je tri posto u gradskim vodovodima u Brezi i Zavidovićima, dok je neispravnih uzoraka vode za piće na fiziko-hemijsku analizu iz drugih vodnih objekata bilo 18,6 posto, što predstavlja poboljšanje stanja.

Kvaliteta vode iz ostalih vodnih objekata je blago pogoršana, jer je bilo 68,6 posto mikrobiološki neispravnih uzoraka vode za piće, što predstavlja blago pogoršanje stanja mikrobiološkog kvaliteta vode iz lokalnih vodnih objekata.

Zablježen je i trend značajnog variranja mikrobiološke ispravnosti vode iz lokalnih vodnih objekata, u skladu sa stanjem okoliša, vodnih objekata i meteorološkoj situaciji.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.