maglajinfo.com
vijesti zdk 658

Počela akcija jesenje deratizacije u ZDK-u

31.10.2016. 18:17 0

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica danas je počeo s planskom akcijom jesenje faze sistematske preventivne deratizacije na području Zeničko-dobojskog kantona, koja će, u skladu s naredbom Ministarstva zdravstva Vlade ZDK-a, trajati do 7. novembra.

Osnovni cilj akcije je smanjenje broja glodara na biološki podnošljiv nivo za održavanje povoljne epidemiološke situacije na području ovog kantona i provodi se postavljanjem otrovnih mamaca na javne površine, obale rijeka, u kanalizacione šahtove, zajedničke prostorije stambenih zgrada, deponije čvrstih otpadaka, ugostiteljske, trgovačke, skladišne i privredne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove, vjerske i druge javne objekte.

Jesenja deratizacija se provodi savremenim i efikasnim sredstvima za uništavanje glodara u kutijama na kojima postoji oznaka “Otrov”.

Građani se upozoravaju da postavljene otrove ne diraju i ne pomjeraju tokom izvođenja i nakon završetka preventivne akcije, kako bi bila provedena što kvalitetnije, te kako bi postigli očekivani efekt i povoljnu epidemiološku situaciju na području kantona i tako zaštitili zdravlje stanovništva, saopćeno je iz operativnog tima za deratizaciju Instituta za zdravlje i sigurnost hrane ZDK-a.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.