maglajinfo.com
vijesti zdk 570

Izdvojeno oko 160.000 KM

Potpisani novi ugovori o zapošljavanju branilaca u ZDK

6.12.2017. 16:35 0

Ministarstvo za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona danas je realizirao novi ciklus programa zapošljavanja pripadnika branilačke populacije i novo zaposlenje je dobilo 26 osoba, za što je izdvojeno oko 160.000 KM.

U program zapošljavanja uključila su se preduzeća javljenjem na javni poziv koji je raspisan u maju i prema kojem se u prvom ciklusu zaposlilo 48 nekadašnjih branilaca.

- Ove godine smo kroz naše programe za zapošljavanja branilačke populacije otvorili oko 90 firmi, a naši korisnici zapošljavali su do pet ljudi u svojim novoosnovanim preduzećima. Izdvojili smo oko milion i 300 hiljada KM, a iduće godine bićemo još aktivniji, jer smo planirali veći budžet za zapošljavanje branilaca. Kroz naše programe zapošljavanja i samozapošljavanja ove godine je radno zbrinuto ukupno 255 pripadnika boračke populacije, a ovo je samo inicijalna kapisla i pomoć ljudima na početku - kazao je ministar za boračka pitanja ZDK Fahrudin Čolaković.

Po riječima korisnika ovog programa, ovo je jedan od programa koji opravdava postojanje, prije svega jer je država na ovaj način prepoznala njihov doprinos odbrambenom ratu, a poslodavci u ovom slučaju imaju obavezu zapošljavanja bivših boraca na period od najmanje dvije godine.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.