FENA
vijesti zdk 907

Potpisani sporazumi za sufinansiranja jačanja sistema zaštite i spašavanja

5.05.2017. 14:08 0

Predstavnici lokalnih centara civilne zaštite s područja Zeničko-dobojskog kantona potpisali su danas sporazume kojim će općine i Grada Zenica sufinansirati jačanje sistema zaštite i spašavanja.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona je za ove svrhe u 2017. godini planirana namjenska budžetska sredstva u iznosu od 1,050.500 KM, od kojih će se najveći dio izdvojiti u nabavku opreme za potreba lokalnih centara civilne zaštite i Kantonalne uprave CZ ZDK, te za sanacije lokalnih klizišta nastalih tokom i nakon velikih poplava od prije tri godina.

- Ovim programom nastavljamo s jačanjem sistema zaštite i spašavanja u lokalnim zajednicama prema njihovim zahtjevima i potrebama. Opredijeljena su namjenska sredstva i najveći dio će se, prema zahtjevima općina, utrošiti za nabavku opreme i jačanje struktura civilne zaštite, a ostatak sredstava je namijenje za prevenciju klizišta i uređenje korita rijeka u općinama - istakao je direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a Dževad Aličić.

Najviše sredstava je izdvojeno za potrebe lokalnih zajednica koje su najviše nastradale tokom majskih i augustovskih poplava iz 2014. godine, a to su Maglaj, Žepče i Zenica, dok će za potrebe civilne zaštite u općini Visoko, koja danas nije dobila sredstva, u narednom periodu biti nabavljeno jedno novo vatrogasno vozilo.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.