FENA
vijesti zdk 560

Potvrđena odluka o izboru predsjedavajućeg i zamjenika Skupštine ZDK-a

19.06.2017. 15:31 0

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, donijelo je odluku da nema osnove za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa u vezi s odlukom o izboru predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Zeničko – dobojskog kantona. Odluka je obrazložena time da izmjena pozicija u rukovodstvu ne narušava proporcionalnu nacionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u rukovodstvu Skupštine ZDK. Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak, nakon objavljivanja Odluke istakao je da je ovo veoma važno za budući rad zakonodavne vlasti u ZDK.

Predsjedništvo Skupštine ZDK-a je, na sjednici sredinom aprila, donijelo odluku o izmjeni Odluke o izboru predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a, i za predsjedavajućeg, do isteka preostalog dijela mandata, izabralo Jasmina Duvnjaka, a za zamjenicu predsjedavajućeg Draženku Subašić.

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa je donoseći ovu odluku “imalo u vidu da izmjene pozicija u rukovodstvu Skupštine ne narušava proporcionalnu nacionalnu zastupljenost konstitutivnih naroda u rukovodnstvu Skupštine”, te zbog toga odluka nije podobna kao povod za pokretanje vitalnog nacionalnog interesa, te takvu proceduru nije moguće provesti u Vijeću Ustavnog suda Federacije BiH.

- Nama je jako važno da se na ovaj način osnažio integritet i autoritet Skupštine Zeničko-dobojskog kantona. Ne želim da komentarišem meritum ovog rješenja, jer smatram da se odluke Ustavnog suda ne trebaju posebno komentarirati nego ih provoditi. Želim da istaknem svoju zahvalnost na brzini u donošenju odluke, jer važno je da je doneseno ovo rješenje da bi Skupština u punom kapacitetu mogla da nastavi svoj rad - kazao je predsjedavajući Skupštine ZDK-a Jasmin Duvnjak.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.