Preliminarni rezultati obdukcije: Porodilja i beba preminule najvjerovatnije usljed zatajenja srca i pluća

14.08.2015. 17:22 0

Bosanskohercegovačka javnost ostala je u šoku nakon što je prekjučer na porođajnom odjelu Kantonalne bolnice Zenica tokom poroda preminula 25-godišnja majka H.A. iz Žepča i njena jedna beba.

Podsjetimo, tokom blizanačkog poroda jedna beba uspjela je preživjeti, nakon čega je prebačena na Pedijatrijsku kliniku UKCS-a, piše Avaz.

Kako nam je jučer potvrdila glasnogovornica sarajevske klinike, stanje preživjele bebe je zadovoljavajuće te da se kontinuirano vrši monitoring općeg stanja djeteta. Smrtni ishod tokom porođaja majke i novorođenčeta u zeničkoj bolnici posljednji put zabilježen je prije pet godina, nakon što je 16-godišnja majka umrla prilikom poroda dok je njeno dijete spašeno operativnim zahvatom. Godišnje se u zeničkoj bolnici obavi više od 3.000 poroda, a samo u proteklom mjesecu rođena je 121 beba.

Nakon tragedije koja se desila prilikom prirodnog poroda, dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona izdao je naredbu za obdukciju. Tako je jučer završena sudska obdukcija, čiji su preliminarni rezultati Kantonalnom tužilaštvu ZDK dostavljeni danas.

- Tačan i neposredan uzrok smrti preminule H.A. nije moguće utvrditi bez dodatnih analiza patohistoloških tkiva uzetih od preminule. Makroskopski nalaz koji je utvrđen pregledom organa preminule najvjerovatnije pokazuje da se radi o zatajenju srca i pluća usljed embolije pluća koja se razvila u toku poroda i nakon poroda. U odnosu na novorođenče utvrđeno je da je u pitanju zatajenje srca i pluća izazvano asfikcijom i nedostatkom kisika - kazala je za "Avazov" portal u pismenom odgovoru glasnogovornica Kantonalnog tužilaštva ZDK, Mirna Poljac. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.