maglajinfo.com
vijesti zdk 314

Održana konferencija za medije

Premijer Galijašević i ministri: Vlada ZDK napravila veliki korak naprijed

28.12.2017. 20:58 0

Na redovnoj godišnjoj konferenciji za medije premijer Galijašević je istakao kako je Zeničko-dobojski kanton u 2017. godini napravio veliki korak naprijed što pokazuje najbolje poslovanje u proteklih nekoliko godina.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona u srijedu 27. decembra u Hotelu Zenica održala je godišnju konferenciju za novinare.

Ministri i premijer Zeničko-dobojskog kantona Miralem Galijašević iznijeli su rezultate poslovanja u 2017. godini.

Galijašević je istakao kako je Zeničko-dobojski kanton u 2017. godini napravio veliki korak naprijed što pokazuje najbolje poslovanje u proteklih nekoliko godina. Naglašeno je ostvarivanje likvidnosti i stabilizacije budžeta uz izmirenje svih obaveza prema korisnicima budžeta.

- Drago nam je da ZDK ima pokazatelje koji su ekonomski izvrsni i što imamo pokrivenost uvoza izvozom od 100 posto - naglasio je Galijašević.

U realizaciji projekata vezanih za poljoprivredu akcent je stavljen na projekt “Plave vode” koji je od velikog značaja za građane Zenice i druge općine kroz koje će se realizirati ovaj projekt, a čiji je sporazum nedavno potpisan. Od 2018. godine dvije mesne industrije u ZDK dobile su i dozvolu za izvoz mesa u EU, što je još jedan od pokazatelja dobrog i ispravnog poslovanja.

Kolektivni ugovori su dogovoreni sa zdravstvenim radnicima, doktorima i stomatolozima. U 2018. godinu Zeničko-dobojski kanton će ući s privremenim finansiranjem s obzirom na to da još uvijek nisu završeni kolektivni ugovori za administraciju dok je za policiju i uposlene u obrazovanju taj problem riješen.

Rebalansom budžeta povećana su i sredstva za poticaje u poljoprivredi. Vlada je usvojila rebalans sa 2,5 miliona KM na 2,8 miliona KM i to je do sada najveći dio sredstava koji je izdvojen za ovaj sektor.

Ministar za boračka pitanja, Fahrudin Čolaković, istakao je da su sve aktivnosti planirane u protekloj godini izvršene te da je budžet ovog ministarstva u 2017. i 2016.  godini bio najveći od osnivanja budžeta, oko 9 miliona KM, dok je budžet u 2014. godini bio oko 5 miliona konvertibilnih maraka.  

On je naglasio da je ministarstvo finansiralo programe zapošljavanja boračke populacije, 255 osoba je zaposleno dok je otvoreno 90 obrtničkih radnji. Također Vlada ZDK realizovala je i projekat stambenog zbrinjavanja boračke populacije koji nije realiziran još od 2011. godine.

Prema studentima koji su stipendisti ovog ministarstva dugova nema, a sve stipendije za protekle godine su uredno isplaćene, iako je dug prema studentima ostavljen od prošle vlade bio 740.000 KM. 

Ministarstvo pravosuđa uspjelo je implementirati 11 od 23 zaprimljene presude rada za opće dobro i time su Federaciji BiH napravili uštedu od 150.000 KM.

Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Nikola Arsenić je istakao kako Zeničko-dobojski kanton ima najmanje neregistrovanih vozila u BiH te da su veoma blizu evropskih standarda.

Zapošljavanje je bila jedna od tačaka današnje konferencije za novinare, a ministar za rad i socijalnu politiku Nurđehan Šahinović je izjavio kako je u ZDK zaposleno 85.000 osoba, a da je 63.000 osoba nezaposleno.

Najvažniji projekti u sektoru obrazovanja, nauke, kulture i sporta ogledali su se u utopljavanju škola gdje je uloženo oko osam miliona KM, a oko 250 nastavnika, koji su bili tehnološki višak, ispunilo je svoju normu.

Ministar zdravstva Dragoljub Brenjo je izjavio da će u narednim godinama snage usmjeriti na to da Kantonalna bolnica Zenica ostvari status Univerzitetskog kliničkog centra.

Predsjedavajući Skupštine ZDK Jasmin Duvnjak je na kraju konferencije izjavio kako su u godinu dana održali 17 radnih sjednica gdje su razmatrali 127 akata i prema ocjeni nevladinih organizacija koje prate rad skupština u Federaciji BiH, izabrani su kao najaktivnija Skupština u BiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.