FENA
vijesti zdk 834

Privrednici ZDK-a očekuju veće porezne olakšice i poticaje

16.03.2016. 17:21 0

Skupština Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona razmatrala je informaciju o stanju privrede na području kantona u protekloj godini te usvojila set zaključaka za unapređenje općih uvjeta privređivanja.

Članovi Skupštine ove komore očekuju od nadležnih veće porezne olakšice i poticaje te da se ciklus obrazovanja vodi u skladu sa stvarnim potrebama tržišta rada. 

- Osim direktne i indirektne pomoći privrednim subjektima, kao prioritetnim se izdvajaju neophodne aktivnosti na prevenciji šteta od poplava, donošenje zakona o šumama u Federaciji BiH, reforma fiskalnih i parafiskalnih opterećenja privrede, te izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda - kaže predsjednik Privredne komore ZDK-a Šefkija Botonjić. 

U prošloj godini na području ovog kantona zabilježen je rast industrijske proizvodnje od 1,5 posto, a u Federaciji BiH od  2,2 posto. 

Kantonalna privreda je ostvarila izvoz vrijedan milijardu i 647 miliona KM, što je smanjenje od 2,4 posto u odnosu na rezultate iz ranije godine. ZDK imao je pokrivenost uvoza izvozom od 102,4 posto, ali je ovo također umanjenje u odnosu na raniji period. 

Prema najvažnijim privrednim pokazateljima na  ovom području prednjače privredni subjekti iz Visokog, Tešnja, Maglaja i Zenice, a kao najznačanjije zemlje partneri ističe se privredna saradnja s Hrvatskom, Njemačkom, Srbijom, Italijom i Slovenijom. 

Stopa nezaposlenosti u ZDK-u je, ističu čelnici kantonalne privredne komore, u decembru prošle godine iznosila 49,2 posto, a prosječna neto plaća 725 KM i među najnižim je u Federaciji BiH.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.