Procjena nastalih šteta na području općine Vareš iznosi više od 300.000 KM

25.07.2016. 15:23 0

Zbog izuzetno obilnih padavina na području općine Vareš na više lokaliteta je pričinjena velika materijalna šteta, ugrožena materijalna dobra i stanovništvo, a privremena procjena nastalih šteta na području općine Vareš iznosi više od 300.000 KM.

Kao posljedica obilnih padavina i grada došlo je do prekida više putnih pravaca. Na putnom pravcu R-444 ponovno je aktivirano klizište "Kapija“ i prekinut saobraćaj na putnom pravcu Vareš-Breza-Podlugovi. Došlo je do prekida saobraćaja na lokalnim putnim pravcima od Vareša prema Stupnom Dolu, Pajtov Hanu, Budoželju, Striježevu, Pržićima, Dabravinama i Kadarićima.

Do prekida je došlo zbog pojave klizišta, velikih oštećenja kolovoza usljed velikih bujica i nanošenja materijala na kolovoz.

U Mjesnoj zajednici Stupni Do zbog aktiviranja klizišta evakuirani su građani iz pet stambenih objekta, u MZ Mir je došlo do oštećenja lokalnog puta, kao i ugrožavanja stambenih objekata, u MZ Dabravine, naselje Hodžići, usljed izlijevanja Stavnje  poplavljena su četiri stambena objekta i ugroženo je kompletno naselje Hodžići.

U centru grada Vareša došlo je do izlijevanja Bukovog potoka zbog začepljenja kolektorskog sistema “Bukov potok“ usljed čega je došlo do ugrožavanja velikog broja stambenih objekata i pričinjena je izuzetna materijalna šteta, kao i na privatnim stambenim objektima u ulici Put mira i Čaršija, kao i objekata stare Crkve, OŠ Vareš, Tekije, kao i kompletnog zanatskog centra s trgovinama i ugostiteljskim objektima.

Prema prvim procjenama uništene su gotovo sve ratarske kulture naročito zasadi jagodičastog voća.

Na privremenoj sanaciji terena i svih nastalih posljedica angažovana su sredstva i mehanizacija JKP Vareš, JP ŠPD ZDK-PJ Vareš, privatnika Ešrefa Likića i kompanije "Porobić Zavidovići".

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.