maglajinfo.com
vijesti zdk 267

Projekt energetske efikasnosti: Obnavlja se još 28 javnih objekata u ZDK

24.11.2020. 22:37 0

U Zenici je danas potpisan Sporazum o razumijevanju između Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Ministarstva obrazovanja nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona te predstavnika javnih institucija obnova čijih objekata je planirana projektom Dodatno finansiranje za Projekat energetske efikasnosti za Bosnu i Hercegovinu (AF BEEP), koji se realizuje iz kreditnih sredstava Svjetske banke. Tom prilikom je potvrđena obnova još 28 objekata u Zeničko-dobojskom kantonu, uz implementaciju dodatnih mjera na dva objekta koja su ranije bila dio Projekta. Realizacija radova je planirana u periodu 2020. – 2024. godina.

- Od 2016. godine, kada je započela implementacija Projekta, pa do danas, u Zeničko-dobojskom kantonu je uloženo skoro pet miliona KM za obnovu 16 javnih objekata obrazovnih i zdravstvenih institucija. Procijenjena godišnja ušteda iznosi više od pola miliona KM, a smanjena je i emisija CO2 za 1.045 tona godišnje. Planiranim investicijama za naredne četiri godine želimo pružiti ugodniji boravak korisnicima i zaposlenicima ovih objekata, ali i doprinijeti zaštiti okoliša. Ranije implementirane aktivnosti su nam dokazale enormne benefite ovih investicija i veliko mi je zadovoljstvo što i u narednom periodu nastavljamo sa realizacijom projekta AF BEEP - ovim povodom je izjavio Josip Martić, federalni ministar prostornog uređenja.

Realizacijom planiranih investicija u gradovima i općinama ZDK, poput Zenice, Tešnja, Kaknja, Maglaja, Zavidovića i Olova, osnovci, srednjoškolci i studenti dobit će priliku da svoje dane u klupama provode u toplijim i energijski efikasnijim prostorijama. Značajan je i doprinos smanjenju zagađenja zraka u cijelom kantonu, uzrokovanog nepravilnim i neefikasnim sagorijevanjem goriva koja su trenutno u upotrebi.

- Danas počinje konkretizacija jednog velikog projekta implementacije mjera energijske efikasnosti, s ciljem utopljavanja škola na području našeg kantona. Među 28 objekata koji će biti obnovljeni postoje oni koji su zaista neadekvatni za izvođenje nastave, čiji ćemo kvalitet na ovaj način definitivno poboljšati. Vrijednost ovog projekta je skoro 11 miliona KM, a početak radova očekujemo u februaru naredne godine - istaknuo je Spahija Kozlić, ministar obrazovanja, nauke, kutlure i sporta ZDK.

Implementacija mjera energijske efikasnosti u protekle četiri godine uspješno je završena na 55 objekata s područja Federacije BiH, u čiju obnovu su uloženo više od 25 miliona KM. Godišnje uštede procjenjuju se na oko tri miliona KM, a emisija CO2 smanjena je za više od 4.500 tona godišnje.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.