maglajinfo.com
vijesti zdk 2915

Prvi u BiH: Nova anesteziološka procedura u KB Zenica

21.07.2016. 00:13 0

Po prvi put u Bosni i Hercegovini u Službi za anesteziju, intenzivnu njegu i terapiju bola je uvedena u praktičnu primjenu nova anesteziološka procedura “kaudalni blok“ u vođenju dječije anestezije.

Niski periduralni - kaudalni (sakralni) blok, koji se provodi uglavnom kod djece u cilju operativne i postoperativne analgezije kod raznih genitourinarnih i operacija u donjem abdomenu karakteriše jednostavnost izvođenja i sigurnost uz minimum komplikacija što je kod djece izuzetno važno.

Na ovaj način djeca su rađena sigurnijom i manje invazivnom metodom nego što je endotrahealna intubacija .Metoda osim što je sigurnija mnogo je jeftinija, te pruža veliki finansijski benefit što se vidi u potrošnji potrebnih lijekova.

- Iskrene čestitke anesteziološkom timu ljekara predvođenom mladim kolegama na čelu sa doktoricom Šabanović Adisom, saopćeno je iz KB Zenica. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.