U Zenici otvoren ZEPS 2015

Rusmir Hrvić svečano otvorio sajam ZEPS 2015

6.10.2015. 16:09 0

Rusmir Hrvić direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo, članice AS GROUP, danas je u prisustvu zvanica Federacije BiH, diplomatskog kora i mnogobrojnih privrednika i posjetilaca, svečano otvorio 22. međunarodni Generalni bh. sajam ZEPS 2015. Ovo je prvi put da Generalni bh. sajam ZEPS otvara jedan privrednik.

Ovogodišnji ZEPS , za koji ove godine postoji ogromno interesovanje, održava se na površini većoj od 10.000 m2, uz učešće preko 400 izlagača iz više od 20 zemalja svijeta sa tri kontinenta.

Hrvić je na početku istakao da je obradovan što mu je pripala čast da ove godine otvori ZEPS - najveći sajam u BiH.

- Zasluga je ovo ne samo meni, veći i svim uposlenicima, prijateljima i potrošačima proizvoda AS GROUP. Činjenica da ovogodišnji sajam otvara predstavnik privrede odnosno privatnog sektora i proizvodnje govori nam da se nešto počelo mijenjati u našim shvatanjima - kazao je Hrvić.

Predugo je privatni sektor bio u drugom planu. Dolazim iz Grupacije koja trenutno objedinjuje devet kompanija u tri divizije: prehrambena, trgovačka i tekstilna. Samo u prehrambenoj diviziji proizvodimo oko 1.000 različitih proizvoda i desetine poznatih brendova.

Zapošljavamo oko 3.000 radnika, sa tendencijom rasta broja zaposlenih, kapaciteta i prometa. Uspjeli smo bosanske maline prodati u Japan, sa Zlatnom džezvom smo stigli u Brazil, izvozimo u 27 država, Kinezima smo prodali muška odijela, a naša jufke, baklava, somuni, i drugi proizvodi su na policama Kauflanda, Metroa, Lidla, i Wallmarta u SAD-u – kaže Hrvić.

On je istakao kako je sada svima jasno da naše svakodnevne probleme neće riješiti zapošljavanje u javnim institucijama, beskonačna zaduženja države ili održavanje na životu već odavno propalih preduzeća.

- Sumnjam da bilo koji sektor može samostalno riješiti probleme koji nas danas opterećuju. Svako mora preuzeti dio svoje odgovornosti. Privatni sektor, odnosno preduzeća moraju stvarati novu vrijednost, moraju pozitivno poslovati. Ma kakva bila naša privredna zbilja, privatna preduzeća u njoj moraju prepoznati prilike i mogućnosti, a ne samo probleme. Navikli smo kukati i nalaziti izgovore. Što više izgovora pronađemo, utoliko ćemo naći manje rješenja - kazao je Hrvić. 

Nadalje, kazao je Hrvić, preduzeća moraju poštovati zakone države u kojoj posluju. S druge strane država treba efikasno odigrati ulogu regulatora.

Govoreći o reformama, Hrvić je kazao kako treba dati čvrstu podršku provođenju usvojene reformske agende za Bosnu i Hercegovinu, ma koliko reforme ponekad bile teške ili bolne.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.