Ramazan 1440/2019. Maglaj | 22.05.

Sehur

Iftar

Vaktija 1440/2019. vaktija.ba
FENA
vijesti zdk 393

Sarajlić zvanično preuzeo poziciju predsjedavajućeg Skupštine ZDK

5.12.2018. 12:28 0

Potpisom dokumenata za objavu u Službenom listu Zeničko-dobojskog kantona, izvršena je zvanična primopredaja dužnosti između dosadašnjeg predsjedavajućeg Skupštine ZDK Jasmina Duvnjaka (SDA) i Ismeta Sarajlića (SBB), koji je u četvrtak izabran na nastavku konstituirajuće sjednice osmog saziva tog tijela.

Sarajlić će predvoditi Radno predsjedništvo, u kojem su još Sanja Renić (Naša stranka) i Mladen Simić (SDP), koji su također prisustovali primopredaji.

- Nastojat ćemo da radimo profesionalno i očuvamo dignitet ove skupštine. Mislim da smo se složili da se ova skupština neće pretvoriti u nešto što ne bi trebalo - kazao je Sarajlić, koji je najavio kako će insistirati na prohodnosti važnih odluka prema općinskim i gradskim vlastima.

Sarajlić je najavio i kako će se više koncentrisati na ono što dolazi, a ne ono što je bilo. Na pitanje novinara Fene kada bi ZDK mogao dobiti novog mandatara i Vladu, Sarajlić je najavio da bi se to moglo desiti do Nove godine.

- Razgovori između stranaka su intenzivirani. U nekim medijima ima i određenih kalkulacija pa mislim da bi se proces trebao završiti relativno brzo. Jer, uspostavom rukovodstva zakonodavne vlasti, stekao se preduslov i za to - kazao je Sarajlić, koji nije želio spominjati imena mogućih kandidata za mandatara Vlade ZDK.

Za sada je samo Nezavisni blok izašao s prijedlogom da njihova članica Amra Mehmedić iz Zenice bude premijerka ZDK, a što bi, ako se obistini, bilo prvi put da na čelu vlade tog kantona sjedi žena.

- To je sve neoficijelno. Stranački sastanci su u toku i intenzivirani su, ali je rano da se o tome govori. Čitav paket se otvara i, s obzirom na raspoloženje stranaka, niko nema megalomanske prohtjeve, lično očekujem da će se proces brzo završiti i da ćemo vrlo brzo dobiti ime mandatara - najavio je Sarajlić.

Odlazeći predsjedavajući Duvnjak, koji je uz Draženku Subašić predsjedavao Skupštinom ZDK u prethodnom mandatu, zaželio je sreću i uspjeh u radu novom predsjedavajućem i rukovodstvu Skupštine ZDK.

- Ukoliko dođe do bilo kakvih sporenja, neka ta sporenja, ako se već dese pa da se ne mogu riješiti u ljudskoj i političkoj komunikaciji, rješavaju nadležne institucije. Da vi ne narušavate svoj međusobni odnos i uvažavanje kao ljudi. To je najvažnije - poručio je Duvnjak, koji je svom nasljedniku uručio i repliku Povelje Kulina bana.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.