maglajinfo.com
vijesti zdk 788

Savez RVI ZDK povodom hapšenja generala Mahmuljina: Ogorčeni smo

8.12.2015. 15:01 0

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), postupajući po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uhapsili su jutros u Sarajevu nekadašnjeg komandanta 3. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine Sakiba Mahmuljina, koji je osumnjičen za ratne zločine Odreda “El Mudžahidin”.

On je osumnjičen za zločine počinjene u periodu od jula do oktobra 1995. godine tokom izvođenja ofanzivnih borbenih dejstava postrojbi 3. Korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine na širem području Vozuće, u kojima je učestvovala i jedinica Odred „El Mudžahidin“, čiji su pripadnici za vrijeme ovih borbenih dejstava ubili oko 50 ratnih zarobljenika srpske nacionalnosti, koji su prethodno oteti od druge jedinice 3. Korpusa, koja je izvšila zarobljavanje.Radi se o predmetu Kategorije 2. u kojem je istraga započeta u tužilaštvu pri MKSJ nakon čega je predmet proslijeđen pravosuđu Bosne i Hercegovine, saopćilo je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

Povodom hapšenja generala Mahmuljina oglasio se i Savez RVI ZDK. 

- Jutrošnja vijest o hapšenju generala Armije R BiH i komandanta Trećeg korpusa Armije R BiH duboko je pogodila i izazvala ogorčenost ratnih vojnih invalida sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Ne možemo da vjerujemo da se to desilo, da se u kontinuitetu nastavlja progon i maltretiranje svih onih koji su branili i odbranili Bosnu i Hercegovinu, da i dan danas časni i pošteni branioci Bosne i Hercegovine moraju strahovati da li će neko zbog ko zna kojeg interesa dovesti u pitanje kredibilitet i čast naših generala, komandanata i boraca. Ratni vojni invalidi Zeničko-dobojskog kantona ovom prilikom izražavaju moralnu podršku svome generalu, Sakibu Mahmuljinu, njegovoj porodici i svim patriotima Bosne i Hercegovine da i kroz ovaj način dokažu svoju i našu časnu borbu za slobodnu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu. Vjerujemo u objektivnost nadležnih sudskih organa i što skorije oslobađanje našeg generala, stoji u saopćenju Saveza RVI ZDK, koje potpisuje predsjednik Ramiz Šušić.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.