maglajinfo.com
vijesti zdk 975

Savjeti građanima radi bolje zaštite njihove imovine

7.07.2016. 13:10 0

Sa nastupanjem ljetne sezone, kada većina građana napušta svoje domove na određeni period zbog odlaska na godišnje odmore, u pravilu se bilježi porast imovinskih krivičnih djela, provaljivanjem u kuće i stanove.

U proteklom periodu u Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona nije zabilježeno značajno povećanje ovih krivičnih djela, ali su i pored toga sačinjeni posebni planovi pojačanih mjera i radnji sa ciljem prevencije ovih krivičnih djela, u vidu intenzivnijeg operativnog rada na terenu, pojačanog nadzora i praćenja lica sklonih vršenju ovih krivičnih djela. Pored naznačenih aktivnosti, izvršioci ovih krivičnih djela koriste svaku priliku kako bi ostvarili protivpravnu imovinsku korist otuđenjem tuđe imovine. Na bazi dosadašnjih iskustava, a imajući u vidu određene navike i metode koje kradljivci koriste, savjetujemo građanima da i sami preduzmu određene mjere samozaštite i na taj način izbjegnu mogućnost da postanu žrtve kradljivaca.

S tim u vezi, našim građanima savjetujemo sljedeće:

  • da uvijek zaključavaju ulazna vrata, bez obzira koliko kratko će biti odsutni, i da ne zaborave zatvoriti prozor ili balkonska vrata,
  • da ukoliko su u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugrade i jednu dodatnu – pomoćnu bravu,
  • da uložak brave postave tako da dio koji je okrenut ka vani bude ravan sa vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti kliještima ili drugim podesnim sredstvom i polomiti,
  • da ako idu na godišnji odmor, kuću ili stan povjere na čuvanje licu od povjerenja,
  • da zamole komšije da, ako čuju buku u njihovom stanu da odmah pozovu policiju, čiji će pripadnici odmah izaći na lice mjesta i utvrditi o čemu se radi,
  • da u slučajevima dužeg odsustvovanja ne ostavljaju novac, zlatni nakit i oružje u kući, nego da te predmete ostave na čuvanje licu od povjerenja ili ih pohrane u trezor banke,
  • da ne ostavljaju ključ od ulaznih vrata ispod otirača, u papučama, saksijama za cvijeće i drugim mjestima jer kriminalci znaju za ta “skrivena mjesta”.

Preventivno djelovanje policije u okviru savremene strategije policijskog djelovanja orjentisano je ka zajednici, što znači da efikasno sprječavanje i otkrivanje krivičnih djela zavisi u dobroj mjeri od nivoa uspostavljene saradnje između policije i zajednice u kojoj ona djeluje. Opredjeljenje Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je intenzivan i kontinuiran rad na poboljšanju komunikacije i međusobnih partnerskih odnosa  građana i policije.

- Pozivamo građane da uvaže ove savjete, da sarađuju sa policijom, da pozivom na besplatan broj 122 dostavljaju sva raspoloživa saznanja i podatke o nezakonitim i negativnim pojavama i ponašanjima pojedinaca i grupa, kako bi policijski službenici intervenisali u što kraćem roku a izvršioce krivičnih djela lišili slobode i procesuirali, saopćeno je iz Odsjeka za odnose s javnošću, analitiku i planiranje MUP-a ZDK. 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.