FENA
vijesti zdk 505

SDP još neće predložiti kandidata za premijera ZDK, Begiću nije poznat navodni dogovor sedam zastupnika

24.12.2018. 21:08 0

Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ni na večerašnjoj sjednici, koja se večeras održava u sjedištu KO u Zenici, neće donijeti odluku o kandidatu za mandatara Vlade ZDK - kazao je za Fenu predsjednik tog tijela Senaid Begić.

Istakao je kako su, prije sjednice Predsjedništva, imali sjednicu Kadrovske komisije na kojoj su usvojili listu kandidata za mandatara iz 11 općinskih te Gradske organizacije Zenica, odakle su dobili devet prijedloga. Najviše nominacija, 10 od 12 organizacija, dobio je upravo Begić, dok su po jednu nominaciju s terena dobili kandidati: Mehmed Bradarić, Jasminko Kapić, Mirsad Mahmutagić, Almir Brka, Sead Mušinbegović, Rifat Delić, Senad Mehić i Damir Mehić.

- Zaključili smo da SDP, od ovih, predloženih kandidata, neće nuditi kandidata za premijera ZDK-a ispred SDP-a, dok se ne okonča postupak delegata u Dom naroda FBiH, koji je izvjestan u sljedećih 10-ak dana - kazao je Begić.

Dodao je kako će to biti još jedan od zajedničkih ispita za koalicionu većinu, a koji će odrediti i smjernice njihovog zajedničkog djelovanja te odrediti kako će se SDP postaviti u procesu formiranja vlasti, zavisno od toga kako će se izabrati delegati iz ZDK-a u Dom naroda Parlamenta FBiH.

- To će biti putokaz za sve naše daljne aktivnosti. SDP očekuje da će, kroz izbor delegata u Dom naroda, dobiti izabrane kandidate iz srpskog naroda Mladena Simića, iz reda hrvatskog naroda Vedrana Kasera i iz reda bošnjačkog naroda Jasminka Kapića - podvukao je Begić, koji je dodao kako je Kadrovska komisija utvrdila liste kandidata za delegate u Domu naroda PFBiH.

To su, kao jedini kandidat za Kluba Srba, Mladen Simić, za Klub Hrvata pod rednim brojem jedan Vedran Kaser i pod rednim brojem dva Branka Trogrlić te za Klub Bošnjaka pod rednim brojem jedan Vedran Kaser, pod dva Rifat Delić i tri Maida Tanović.

Begić ističe da nema informacija o navodnom dogovoru sedam zastupnika, koji su zasjedali u Zavidovićima te oformili svoj klub za zajedničko djelovanje u Skupštini ZDK.

- Taj novi momenat meni nije poznat. SDP nastavlja aktivnosti s Nezavisnim blokom, SBB-om i DF-om, A-SDA, Našom strankom i Strankom za BiH, s kojima imamo potpisane jasne principe zajedničkog djelovanja - istakao je Begić.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.