FENA
vijesti zdk 518

SDP u četvrtak odlučuje o mandataru Vlade ZDK

8.01.2019. 12:45 0

Begić odustao od kandidature.

Drugi nastavak konstituirajuće sjednice osmog saziva Skupštine Zeničko-dobojskog kantona bit će zakazan tek nakon što Ustavni sud Federacije BiH donese odluku po apelaciji političkih stranaka za izbor delegata za Dom naroda Parlamenta FBiH, kazao je u izjavi za Fenu predsjedavajući Skupštine ZDK Ismet Sarajlić.

Sarajlić je ovu odluku donio nakon jučerašnjeg sastanka sedam stranaka predvođenih SDP-om, koje čine parlamentarnu većinu u ZDK.

- Bilo je planirano da se u četvrtak, 10. januara, održi sjednica Kolegija Skupštine ZDK, ali s obzirom na to da nema političke volje za njenim sazivanjem, u četvrtak nećemo ni održati sjednicu - ističe Sarajlić.

Objašnjava, međutim, da bi se Kolegij Kantonalne skupštine mogao sastati uskoro zbog redovne sjednice koja je planirana do kraja mjeseca.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Senaid Begić, koji je bio glavni kandidat za mandatara Vlade ZDK, na sinoćnjem sastanku sedmorke je zvanično obznanio da neće biti kandidat za mandatara.

- Ja sam najavio da ću odluku obznaniti nakon izbora delegata iz ZDK za Dom naroda FBiH, ali sam na direktno pitanje koalicionih partnera dao i konkretan odgovor da ja neću biti kandidat za mandatara. U četvrtak ćemo imati sjednicu kadrovske komisije i Predsjedništva KO SDP-a ZDK pa ćemo tada i donijeti odluku ko će biti naš kandidat za mandatara - najavio je Begić.

Vjeruje ipak da će Vlada ZDK biti formirana i prije izbora delegata za Dom naroda FBiH, jer očekuje da će SDP-ov kandidat za mandatara ZDK dobiti podršku zastupnika svih stranaka vladajuće koalicije u kojoj su, osim SDP-a, još Nezavisni blok, SBB, DF, A-SDA, Stranka za BiH i Naša stranka.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.