maglajinfo.com
vijesti zdk 324

Pozitivne vijesti iz Tešnja

Šemsudin Dedić: Tešanj svijetli primjer razvoja lokalne privrede

13.03.2018. 15:14 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je održao sastanak s načelnikom Općine Tešanj Suadom Huskićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona Himzom Smajićem, saopćeno je portalu Maglajinfo.com iz resornog ministarstva.

Na sastanku se, između ostalog, razgovaralo o investicijskim projektima koje realizuje Općina Tešanj u okviru Projekta vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda, koje općine diljem Federacije provode u saradnji sa Federalnim ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uz pomoć kreditnih sredstava Evropske investicijske banke (EIB) i donatorskih sredstava Evropske unije, te drugih bilateralnih donatora, kao što je Švedska razvojna agencija SIDA.

Ukupna vrijednost ovog projekta u Općini Tešanj iznosi 11,5 miliona KM a investicije obuhvaćaju izgradnju i obnovu vodovodne i kanalizacione mreže. 

- Općina Tešanj je svijetli primjer da se radom i zalaganjem može uspješno razviti privreda na lokalnom nivou te iskoristiti komparativne prednosti BiH. Tešanj je dokaz da se u lokalnim zajednicama ljudi mogu ostvariti kao privrednici i živjeti od svoga rada u svome gradu i okruženju i biti pokretači razvoja države - izjavio je ministar Dedić, i dodao da Općina Tešanj prednjači i u poljoprivrednoj proizvodnji, ostvarivši u 2017. godini blizu 2,4 miliona KM poticaja.       

Na sastanku je također razgovarano o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, pri čemu je načelnik Huskić istakao potrebu uklanjanja određenih nedoumica i prepreka kod postupka izdavanja građevinskih dozvola, što se posebno odražava na privredni razvoj lokalnih zajednica kao što je Tešanj.   

Dedić je izvijestio prisutne da su u toku izmjene i dopune navedenog Zakona upravo u pravcu uklanjanja postojećih nedostataka i pojednostavljivanja administrativnih procedura, a sve u cilju stvaranja boljeg zakonskog okvira koji će omogućiti i potaći stvaranje povoljnijeg ambijenta za poslovanje i razvoja poduzetništva, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.