Upućene zamjerke na račun Ratka Orlandića

Burna sjednica Skupštine ZDK: Odbijen Izvještaj Službe za zapošljavanje

19.05.2015. 18:12 0

Skupština Zeničko dobojskog kantona na današnjoj sjednici 9. sjednici nije prihvatila Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana Službe za zapošljavanje za 2014. godinu, javila je RTV Zenica.

Ova tačka izazvala je najviše rasprave uz ocjenu većine da ova ustanova nije  domaćinski poslovala,uprkos podatku o suficitu od oko 207 hiljada maraka.

Najviše zamjerki upućeno je na stranačko, odnosno zapošljavanje politički podobnih kadrova u Službi za vrijeme mandata direktora Ratka Orlandića.

Uz neprihvatanje Izvještaja,usvojeno je više zaključaka čija je suština da Vlada ZDK poduzme aktivnosti na stabilizaciji stanja u ovoj ustanovi i smjeni upravljačkih struktura i direktora Službe. Osim toga,zatražen je ulazak Finansijske policije i Ureda za reviziju u Službu za zapošljavanje,koji bi trebali utvrditi stvarno stanje o poslovanju.

Iz Kluba zastupnika SBB se moglo čuti da bi najava smjene menadžmenta mogla ZDK skupo koštati jer bi mogao uslijediti sudski proces. Sam direktor Orlandić je najavio pravnu bitku za zaštitu prava iz radnog odnosa.

U prvom dijelu sjednice prihvaćen je Prijedlog Odluke o proširenom obimu prava iz oblasti zdravstvene zaštite za branioce i članove njihovih porodica, Prijedlog odluke o imenovanju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju, te Izvještaj o implementaciji Akcionog plana provođenja Strategije zapošljavanja ZDK za 2014. godinu.

Kasno popodne predviđeno je razmatranje Izvještaja o radu pravosudnih institucija za prošlu godinu, te Informacije o do sada implementiranoj odredbi iz Ustava o ravnopravnoj zastupljenosti u sektoru javnog zapošljavanja konstitutivnih naroda na području ZDK.

 

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.