Skupština ZDK odobrila pokretanje studijskih programa Univerziteta u Zenici

28.06.2016. 20:52 0

Skupštine Zeničko-dobojskog kantona na današnjoj sjednici razmatrala je i utvrdila mišljenje u okviru procedure za donošenje nacrta Zakona o hraniteljstvu u Federaciji Bosne i Hercegovine, koje će biti proslijeđeno nadležnom federalnom ministarstvu radi provođenja daljnje propisane procedure za donošenje Zakona o hraniteljstvu na nivou Federacije Bosne i Hercegovine.

Mišljenje Skupštine ZDK je utvrđeno uvažavajući, predhodno dato mišljenje resornog kantonalnog ministarstava koje je prihvatila Vlada ZDK, a zaključak koji je donijela se smatra mišljenjem Skupštine Zeničko-dobojskog kantona.

Poslanici su u skraćenom postupku usvojili Zakon o javno-privatnom partnerstvu ZDK kojem je prethodilo podnošenje 12 amandmana. Vlada Kantona je predhodno prihvatila sedam amandmana podnesenih od strane poslanika, koji su u konačnici postali sastavni dijelovi ovoga zakona.

U okviru treće tačke dnevnog reda poslanici su u skraćenom postupku donijeli Zakon o izmjeni Zakona o Javnoj ustanovi Univerzitet u Zenici. Razmatran i Elaborat o društveno-ekonomskoj opravdanosti uvođenja novih studijskih programa na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici.

Nakon diskusije po ovoj tački dnevnog reda, Skupština je donijela odluku o usvajanju Elaborata o društveno-ekonomskoj opravdanosti studijskog programa “Lokalni ekonomski razvoj i politika” u okviru drugog ciklusa studija na Ekonomskom  fakultetu Univerziteta u Zenici, i odluku o usvajanju Elaborata o društveno-ekonomskoj opravdanosti studijskog programa “Poslovne i javne finansije”, također drugog ciklusa studija na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Zenici, kao i odluke o pokretanju navednih studijskih programa.

Na kraju današnjeg zasjedanja Skupština ZDK je razmatrala inicijativu poslanika Senada Trake za izmjenu, odnosno dopunu Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica, koja nije dobila potreban broj glasova poslanika da bi bila prihvaćena.

Budi u toku - www.maglajinfo.com

Komentari

NAPOMENA: Komentari ne odražavaju stavove urednika stranice Maglajinfo.com, već lične stavove posjetilaca web stranice www.maglajinfo.com Komentari koji narušavaju pravila web portala Maglajinfo.com će biti obrisani bez upozorenja ili eventualnog obavještenja.